Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kot pri Damlju (foto: ARO)
Kot pri Damlju

Najjužnejši kraj Slovenije

Polno prgišče lepote | 04.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Šest hiš in deset prebivalcev. To je kraj, kjer se cesta konča, čas pa se upočasni. Tako kot tok Kolpe, ki pri naselju naredi okljuk in teče bistveno počasneje kot drugje. Kot pri Damlju spada v občino Črnomelj. Vasica je najjužnejša točka Slovenije.

Stisnjena je med strmo južno pobočje 475 metrov visokega Sebetiha in obmejno Kolpo. Čeprav v Kotu pri Damlju že dolgo ni otrok, to ni mrtev kot. Poleg žive pripovedi skal, mahov, ki jih preraščajo, podzemeljskih izvirov in potočkov, so neme priče tega kraja miru vsaj še stoletne vrbe, ribe in v mulj zakopane sladkovodne školjke.

Kot pri Damlju lahko dosežete s čolnom po reki ali peš. Skozi kraj poteka znamenita pešpot od Damelj do Radencev. Ta edinstvena pešpot v območju Krajinskega parka Kolpa vodi tik ob najdaljši slovenski rivieri, kot rečejo obali ob Kolpi, mimo izvira Trpotec, ki velja za vodo večne mladosti, do vasi Breg. Tam obratuje mlin na reki Kolpi, nedaleč stran pa se nahaja najdaljša belokranjska kraška jama Kobiljača. Pešpot se nato nadaljuje do Francoskega kamna in naprej do naše vasi Kot pri Damlju.

Polno prgišče lepote
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...