Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Kot pri Damlju (foto: ARO)
Kot pri Damlju

Najjužnejši kraj Slovenije

Polno prgišče lepote | 04.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Šest hiš in deset prebivalcev. To je kraj, kjer se cesta konča, čas pa se upočasni. Tako kot tok Kolpe, ki pri naselju naredi okljuk in teče bistveno počasneje kot drugje. Kot pri Damlju spada v občino Črnomelj. Vasica je najjužnejša točka Slovenije.

Stisnjena je med strmo južno pobočje 475 metrov visokega Sebetiha in obmejno Kolpo. Čeprav v Kotu pri Damlju že dolgo ni otrok, to ni mrtev kot. Poleg žive pripovedi skal, mahov, ki jih preraščajo, podzemeljskih izvirov in potočkov, so neme priče tega kraja miru vsaj še stoletne vrbe, ribe in v mulj zakopane sladkovodne školjke.

Kot pri Damlju lahko dosežete s čolnom po reki ali peš. Skozi kraj poteka znamenita pešpot od Damelj do Radencev. Ta edinstvena pešpot v območju Krajinskega parka Kolpa vodi tik ob najdaljši slovenski rivieri, kot rečejo obali ob Kolpi, mimo izvira Trpotec, ki velja za vodo večne mladosti, do vasi Breg. Tam obratuje mlin na reki Kolpi, nedaleč stran pa se nahaja najdaljša belokranjska kraška jama Kobiljača. Pešpot se nato nadaljuje do Francoskega kamna in naprej do naše vasi Kot pri Damlju.

Polno prgišče lepote
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...