Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Teorija spola (foto: splet)
Teorija spola

Ameriški pediatri odločno proti teoriji spola

Slovenija | 02.04.2016, 00:20 Marjana Debevec

Ameriško združenje pediatrov je nedavno objavilo izjavo, v kateri piše, da Ideologija spola škoduje otrokom. Zato vzgojitelje in zakonodajalce pozivajo, naj zavrnejo vse politične smernice, ki otroke navajajo k temu, da bi kemično in kirurško spreminjanje spola sprejeli kot normalno. Stvarnost določajo dejstva – ne ideologija, pišejo. Naj povemo še to, da Ameriško združenje pediatrov ni največje združenje ameriških pediatrov. Ga je pa ustanovila leta 2002 skupina pediatrov iz njihovega največjega združenja, ker se ni strinjala s podporo te organizacije posvojitvam otrok s strani istospolnih parov.

Človekova spolnost je objektivno biološka dvojna značilnost: XY in XX sta genski znamenji zdravja – ne genski znamenji motnje, zatrjujejo ameriški pediatri. Človek je namreč spočet kot moški ali ženska z očitnim namenom za razmnoževanje in napredek naše vrste. Skrajno redke motnje spolne identitete so medicinsko ugotovljivi odkloni ter jih upravičeno priznavamo za motnje človeškega ustroja, poudarjajo. Ti primeri pa ne predstavljajo nekega tretjega spola, so prepričani ameriški pediatri. V izjavi tudi poudarjajo, da se nihče ne rodi z družbenim spolom, ampak z biološkim. Nihče se ne rodi z zavedanjem sebe kot moški ali ženska; to zavedanje se namreč razvije sčasoma. Kot vse druge razvojne procese pa ga je mogoče zamenjati pod vplivom otrokovih subjektivnih zaznav, odnosov in neugodnih izkušenj od otroštva naprej. Ljudje, ki se identificirajo kot tisti, 'ki se čutijo nasprotnega spola' ali 'nekje vmes', biološko ostanejo moški ali ženske, zatrjujejo.

Če sicer zdrav biološki deček misli, da je deklica, ali sicer zdrava biološka deklica misli, da je deček, obstaja objektivno psihološki problem v duhu, ne v telesu, in ga je treba obravnavati kot takega. Gre namreč za spolno disforijo, ki so jo včasih označevali kot motnjo spolne identitete, v najnovejši izdaji diagnostičnega in statističnega priročnika ameriškega psihiatričnega združenja pa jo prepoznavajo kot duševno motnjo.

V Združenju ameriških pediatrov tudi zatrjujejo, da puberteta ni bolezen, hormoni, ki puberteto zavirajo, pa so lahko nevarni. Lahko celo zavrejo plodnost sicer biološko zdravega otroka. Treba pa je vedeti, da velika večina otrok, ki so bili v času odraščanja zmedeni glede svojega spola, po puberteti sprejme svoj biološki spol.

Otroci, ki jemljejo zaviralce pubertete, da bi se izdajali za nasprotni spol, bodo v pozni adolescenci potrebovali hormone nasprotnega spola, ki pa so povezani z nevarnim tveganjem za zdravje, kamor sodijo visok krvni tlak, strdki, kap in rak. To pa še ni vse: med odraslimi, ki jemljejo hormone nasprotnega spola in se podvržejo kirurškemu posegu, je odstotek samomora dvajsetkrat večji. »Kateri sočuten in pameten človek bi obsodil majhne otroke na takšno usodo, če ve, da bo po puberteti do 88 odstotkov deklic in 98 odstotkov dečkov sprejelo dejstvo in doseglo stanje duševnega in telesnega zdravja?«, se sprašujejo ameriški pediatri. Prepričani so namreč, da je spodbujanje otrok k spremembi spola, pravzaprav zloraba. Če v javnem izobraževanju in v politiki spolno neskladnost potrjujejo kot nekaj normalnega, to zmede otroke in starše, še poudarjajo. In če pomislimo, da so v naših šolah že širili učbenik Ljubezen je ljubezen, ki otroke načrtno spodbuja k eksperimentiranju s spolno usmerjenostjo in spolno identiteto, potem je jasno, da moramo biti starši še toliko bolj pozorni na vsebine, ki jih naši otroci slišijo v šolah in nasploh v javnosti.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...