Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

| 02.04.2016, 08:29 Matjaž Merljak

Kulturno dogajanje na avstrijskem Koroškem je zelo kakovostno in zelo pestro. V prihodnjih dneh se bodo ustvarjalci predstavili v slovenski metropoli. Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev namreč pripravljata že 14. Koroške kulturne dneve KKD v Ljubljani. Na petih prireditvah oz. dogodkih v dveh tednih bodo v ospredju likovna umetnost, literatura in glasba. Vstop na štiri prireditve je prost.

Predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani prof. Janez Stergar je dejal, da so eden od tovrstnih klubov v Sloveniji, delujejo od leta 1928 in sodelovanje pri KKD je ena od njihovih stalnic. Predsednik društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja pa je o programu povedal, da ga kot vedno predlagata Krščanska kulturna zveza KKZ in Slovenska prosvetna zveza SPZ iz Celovca, na odboru pa ga uskladijo.

14. KKD se bo začeli z odprtjem razstave Mik ustvarjalnosti. Razstavljala bosta Albert in Simona Krajger iz Šmihela. Ker sta oba tudi glasbenika, bosta na odprtju tudi pela oz. igrala. Prireditev bo v torek, 5. aprila 2016, ob 18. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu v Ljubljani. Razstavo bo odprl avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Clemens Koja, 14. KKD pa minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Razstava bo na ogled do 23. aprila.

Druga prireditev 14. KKD bo predstavitev literarnih prvencev. Kot je povedal Janez Stergar, bo večer potekal pod naslovom Mlada slovenska pesniška beseda na avstrijskem Koroškem. Predstavljena bosta Dominik Srienc z zbirko To je konec / Hier ist Schluss in Aljaž Pestotnik s prvencem Smeji se naj vesolje. Pogovor z njima bo imela urednica Jerneja Jezernik. Prvi avtor se je rodil leta 1984, drugi leta 1994. Večer bo v četrtek, 7. aprila 2016, ob 18. uri v dvorani Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

Drugi teden 14. KKD bo prinesel tri srečanja: najprej koncert Marko skače, ki bo predstavil tudi dobro čezmejno sodelovanje glasbenikov obeh delov Koroške. Jazz Ravne pod vodstvom Sama Kolarja in Igorja Bezgeta in OPZ Celovec, ki ga vodi Edi Oraže. Izvedli bodo osem ljudskih pesmi in priredb. Vstop na koncert, ki bo v torek, 12. aprila 2016, ob 19. uri v kulturnem centru Španski borci na Zaloški cesti v Ljubljani, je prost.

14. KKD bodo prinesli tudi predstavitev knjig in zgoščenk Krščanske kulturne zveze KKZ in Slovenskega narodopisnega inštituta SNI Urban Jarnik. To bo zbirka pesmi Marije Bartoloth v ziljskem narečju Zilšče pušelč - Pesmi s spodnje Zilje. Zbirki je priložen DVD. Predstavili bodo še brošuro Slovenščina v družini - živ jezik v družini in javnosti in zbornik Začelo se je pred štiridesetimi leti - 40 let neprekinjene, organizirane dejavnosti za lutkarstvo in mladinsko gledališče na Koroškem. Predstavili bodo tudi zgoščenko basni, pripovedke in pesmi v selskem narečju Dba munija/Dva mucka, tretja stvar pa bo brošura Začelo se je pred 40-imi leti. Predstavitev bo v sredo, 13. aprila 2016, ob 10.30 v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi ulici v Ljubljani.

KKD bodo tudi letos postregli s tradicionalnim Koroškim večerom. Že tretjič bo pel MePZ Podjuna, ki ga vodi Anja Kapun. Povabili so tudi Rožanske muzikante z Jožkom Kovačičem. Koncert bo v soboto, 16. aprila 2016, ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vstopnice po 5 evrov so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

Poleg teh bosta v času 14. KKD na ogled še dve predstavi. V ponedeljek, 4. aprila, ob 18.00 prihajajo v Cankarjev doma teater Še.EN.tjanž iz Šentjanža v Rožu z družbeno kritično predstavo Ne zdej stran gledat Drage Potočnjak in v režiji Alenke Hain. Gre za nasilje med mladostniki, zlati med dekleti in težavami, ki jih imajo.

Še ena predstava bo na sporedu: v soboto, 9. aprila 2016 bo lutkovna predstava za otroke od treh let naprej Petelin, vladar sveta. Predstava bo v dvorani Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani na Prežihovi ulici 8. Vstopnine ni, za rezervacijo sedežev se je potrebno predhodno prijaviti v tajništvu šole ali na KKS v LJ: janez.stergar@guest.arnes.si

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...