Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović

In Memoriam: prof. dr. Marija Bevčar Bernik

| 31.03.2016, 22:57 Matjaž Merljak

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa SSK dr. Boris Pleskovič nam je poslal zapis ob slovesu od prof dr. Marije Bevčar Bernik.

Od nas se je poslovila izjemna slovenska znanstvenica in predana Slovenka prof. dr Marija Bernik.

Prof. dr. Marija Bevčar Bernik je po diplomi na Medicinski fakulteti v Zaragozi (1952) in podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti madridske univerze profesionalno ves čas delovala v ZDA, večinoma na čikaški Medicinski fakulteti univerze Northwestern, kjer je postala tudi zaslužna profesorica.

Že kmalu (1959) se je začela ukvarjati z raziskavami ledvic. Njene raziskave so omogočile razvoj novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, v pljučih, v možganih in v srcu.

prof. dr. Marija Bevčer Bernik
prof. dr. Marija Bevčer Bernik © Svetovni slovenski kongres
Njeno srce je na prvem mestu vedno bilo za vse kar je bilo slovenskega. Tako je z veseljem svoje znanje prenašala na kolege iz Slovenije kot predavateljica na strokovnih konferencah zdravnikov, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres.

Skupaj z možem, dr. Jožetom Bernikom, sta dvanajstim mladim iz Slovenije, italijanske Goriške, avstrijske Koroške in Argentine odprla vrata svojega doma v ZDA in jim tako omogočila šolanje na uglednih ameriških fakultetah.

Poleg toplega doma sta jim nudila tudi potrebno usmeritev in oporo v izzivnem obdobju. Njeno življenje, požrtvovalnost in dosežki so nam vsem v navdih.

Draga Marija, Bog ti povrni po tvojih dejanjih! Počivaj v miru z Božjim blagoslovom.

dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...