Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mons. Janez Pucelj 2015 (foto: Matjaž Merljak)
Mons. Janez Pucelj 2015

Velika noč v Muenchnu

| 30.03.2016, 10:24 Matjaž Merljak

Veliko rojakov z Bavarske je za velikonočne praznike odšlo domov. Tisti starejši, ki so ostali, so se udeležili obredov velikega tedna, ki so bili v slovenski kapeli v Muenchu, pa tudi velikonočnih svetih maš. Prav zaradi tega je slovenski župnik mons. Janez Pucelj več pozornosti usmeril v pripravo v postnem času.

Priprava je bila vezana na celotni postni čas za različne skupnosti in postojanke. Že na začetku tega obdobja je imel duhovno obnovo frančiškan p. Niko Žvokelj. Udeleženci so bili navdušeni nad njegovim razmišljanjem o letu božjega usmiljenja.

V slovenski šoli, ki deluje v slovenskem župnijskem domu v Muenchnu, pa so v postnem času otrokom približali svetopisemske podobe dobrega Očeta, s tem se tudi borijo proti novodobnim simbolom velike noči (zajček).

Mnogih, ki ne morejo priti k srečanjem slovenske skupnosti, pa je slovenski duhovnik obiskal ali poklical. 

Vsako nedeljo je pol ure pred mašo tudi priložnost za sveto spoved, to so omogočili tudi bolnim in oddaljenim.

Na veliki petek so imeli v Muenchnu križev pot ljudstev, ki so ga začeli kristjani iz narodnih manjšin. Letos se ga je zaradi slabega vremena udeležilo le okoli 2000 ljudi, vodi ga kardinal Marx. Molitev so pripravili kaldejski kristjani iz Sirije, zato so bili povezani z aktualnimi razmerami. Vsaka postaja je v svojem jeziku. Letos Slovenci niso bili na vrsti, ker je skupnosti veliko, sodelovali so s prisotnostjo in molitvijo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.