Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Marjana Debevec
Velikonočna pisanica s sporočilom. (foto: Urška Hrast)
Velikonočna pisanica s sporočilom.

Velika noč v Buenos Airesu

29.03.2016, 12:00 Matjaž Merljak

Prvo veliko noč na južni polobli preživlja duhovnik Robert Brest, ki deluje med slovenskimi rojaki v argentinski prestolnici. V pogovoru za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da rojaki ohranjajo običaje, ki ta največji krščanski praznik spremljajo, pogreša edino velikonočne procesije, kot jih imamo po Sloveniji po vaseh.

Roberta Bresta smo v nedeljo poklicali na Pristavo, kjer je imel v tamkajšnjem slovenskem Domu sveto mašo. Povedal je, da je bila kapela za to priložnost lepo okrašena s cvetjem, bogoslužje je spremljalo lepo petje, imeli so tudi priložnostno procesijo.

Že pred cvetno nedeljo so imeli po slovenskih Domovih duhovno pripravo s spovedovanjem, tema je bila božje usmiljenje. V Slovenski hiši v središču Buenos Airesa so bili obredi velikega četrtka, petka in sobote. Praznovanje je bilo vse dni lepo pripravljeno, prišli so ljudi iz vseh domov. Na veliki petek je mladina brala križev pot škofa Jožefa Smeja. Na veliko soboto so po slovenskih Domovih tudi blagoslovili velikonočna jedila. Na velikonočni ponedeljek, ki je bil v Argentini sicer delovni dan, pa so v Slovenski hiši imeli svoje srečanje slovenski duhovniki v Buenos Airesu.

Mladi iz slovenskega Doma San Justo so na začetku postnega časa izrazili željo, da bi vsak petek imeli v tamkajšnji stolnici križev pot. Robert Brest je pobudo sprejel in pravi, da je vsak teden prišlo od 40 do 50 mladih ter da so ta srečevanja imela poseben čar. Enkrat so imeli tudi križev pot božjega služabnika Daniela Halasa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Knjižnica, knjige (photo: Pixabay) Knjižnica, knjige (photo: Pixabay)

Ob začetku študijskega leta

Deževno novembrsko noč leta 1691 se je znamenitemu francoskemu filozofu in naravoslovcu Reneju Descartesu v sanjah prikazal duh, ki mu je razkril, da je možno le s pomočjo tako imenovane empirične ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...