Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Belgiji

| 28.03.2016, 07:32 Matjaž Merljak

Belgija je bila v velikem tednu leta Gospodovega 2016 še posebej preizkušena zaradi terorističnih napadov, ki sta se zgodila na veliki torek, 22. marca 2016, v Bruslju. To je zaznamovalo tudi praznovanje letošnje noči. Ljudje so potrti, a na drugi strani se pojavljajo pobude in prireditve za upanje in proti nasilju, nam je v pogovoru za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski duhovnik dr. Zvone Štrubelj.

Krizmena maša v sredo zvečer je odpadla, na velikonočni ponedeljek pa bo velikonočna mednarodna maša v katedrali v Bruslju, ki bo molitev za mir in poziv k temu, da bi živeli v miru in razumevanju.

Dr. Zvone Štrubelj je veliko noč praznoval v Eisdnu, delu, ki leži med Nemčijo in Nizozemsko. Ob 7. uri je imel mašo v 'rudarski katedrali' - cerkvi svete Barbare, kjer je pel tudi zbor Slomšek, ob 9.30 pa je maševal še na Nizozemskem, kjer je bilo ljudsko petje, saj je zbor Zvon nehal obstajati. Ko smo ga poklicali, je bil na obisku pri 87-letni Angeli, ki je za našo oddajo povedala, kako se spominja velikonočnih praznikov in kaj je vera pomenila v njihovi družini.

Pri obeh mašah je vključil kratko poezijo Toneta Pavčka, prevedeno tudi v nizozemščino, ki sporoča, kako je treba živeti naprej: "To je bila lepa meditacija, da se je v zraku čutilo, kako je sporočilo velike noči aktualno tudi v takih trenutkih, ki so grozni. Kristus je umrl na križu po nedolžnem, kot so po nedolžen umrli ljudje 40-ih narodnosti, več kot tri četrtine je bilo mladih perspektivnih študentov."

Pri blagoslovu jedil na veliko soboto so se ustavili pri hrenu, ki ponazarjajo žeblje, s katerimi so križali Jezusa. Pri tem so se nekaj trenutkov zadržali v tišini in mislili, kako so žeblji trpljenja zadeli vse žrtve zadnjih terorističnih napadov in kako ti žeblji trpljenja križajo toliko beguncev in ljudi, kjer divja vojna, kjer ni miru. "Na eni strani je tragedija, žalost, prizadetost, na drugi pa je moč velike noči nekaj tolažilnega," pravi dr. Štrubelj in kaže na modrost življenja, ki je skrita tudi v slovenski postni pesmi: "O sveti križ, življenja luč, o sveti križ, nebeški ključ!"

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...