Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Sydneyju

| 27.03.2016, 20:00 Matjaž Merljak

Ohranjanje običajev je pomemben del praznovanja velike noči pri naših rojakih po svetu. Kjer je le možno, so imeli obrede in običaje velikega tedna, ponekod pa so blagoslov jedil, ki je na veliko soboto, združili z velikonočnim praznovanjem. O tem nam je več povedal frančiškanski pater Darko Žnidaršič iz Avstralije.

Danes, na veliko noč, je imel vstajenjsko procesijo in sveto mašo pri svetem Rafaelu v Merrylandsu Sydneyju, opoldne je maševal pri rojakih v Wollongongu-Figtreeju, zvečer pa še pri rojakih v Canberri. Prišlo je kar veliko ljudi, saj se za praznike mnogi od daleč pripeljejo k domačim. Na vseh treh krajih je bil po maši blagoslov velikonočnih jedil.

Na velikonočni ponedeljek bodo imeli v Sydneyju tradicionalno 'pirhovanje'. Najprej bo v cerkvi sveta maša, sledilo bo kosilo, nato pa tekmovanje v sekanju pirhov. Tako se ne bodo le spominjali starih časov, ampak bodo običaje dejansko izvedli.

P. Darko je naglasil, da je pomembno, da so rojaki v novem svetu ohranili navade pri obhajanju velikonočnih praznikov - tako pri obisku obredov velikega tedna kot tudi pri pripravi velikonočnega žegna.

Pri obredih je bilo najmanj rojakov na veliki četrtek, saj starejši zvečer neradi vozijo, na veliki petek, ki je tudi državni praznik, je bila udeležba, ki so bili obredi ob treh popoldne, večja, na veliko soboto pa so imeli velikonočno vigilijio znova v večernih urah.

P. Darko bo prihodnjo nedeljo obiskal Queensland, enkrat v velikonočnem času bo še obisk rojakov v Newcastlu.

Dejal je še, da je treba v teh dneh treba prositi in delati za mir v svetu, mir, ki ga svet ne more dati, da pa ga lahko Jezus Kristus, vstali zveličar, kot tisti, ki pokaže na usmiljenega Očeta.

Na cvetno nedeljo 2016 v Merrylandsu
Na cvetno nedeljo 2016 v Merrylandsu © Stičišče avstralskih Slovencev

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...