Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odpuščanj pri Novem glasu za zdaj ne bo

| 25.03.2016, 09:56 Matjaž Merljak

Upravni odbor Zadruge Goriška Mohorjeva je na zadnji seji zamrznil sklep o odpuščanju osebja. Za to se je odločil po zagotovilu, ki ga je predsednik upravnega odbora dobil od predsednika Sveta slovenskih organizacij SSO Walterja Bandlja. Zaenkrat bodo nekaj zaposlenim skrajšali delovni čas.

V sporočilu upravnega odbora Zadruge Goriška Mohorjeva, ki izdaja tednik Novi glas, knjige založbe Goriška Mohorjeva družba in otroško revijo Pastirček, še piše, da je Bandelj povedal, da je med krovnima organizacijama slovenske manjšine v Italiji prišlo do dogovora, na osnovi katerega bi obe složno predlagali pristojnemu deželnemu odborniku, da bi letos Zadrugi Goriška Mohorjeva namenil izredno pomoč.

Odbor je vsekakor ugotovil, da je stanje Zadruge strukturno kritično. Obljubljena pomoč, ki jo odbor sicer zelo ceni, ostaja v tem trenutku le še predlog, o katerem se bo morala izreči dežela Furlanija-Julijska krajina FJK, zato je na mizi še veliko neznank, začenši z vsoto zneska izrednega prispevka.

Odbor je obenem ugotovil, da izjemni finančni prispevek rešuje problem le začasno, a brez dokapitalizacije rezerv in brez uresničevanja pripravljenega dolgoročnega načrta za reorganizacijo Zadruge Goriška Mohorjeva in njene vloge v našem prostoru, s čimer so deželni uradi in vodstvo SSO ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu seznanjeni, se bo problem znova pojavil že naslednje leto.

Zato v pričakovanju trajnih rešitev in predvsem v pričakovanju jasnih informacij o višini prispevka s strani dežele FJK, se je upravni odbor Zadruge odločil, da bo s prvim aprilom začasno znižal delovni urnik nekaterim zaposlenim, da bo s tem ukrepom vsaj delno zmanjšal načrtovane izgube in preprečil izničenje glavnice.

Na osnovi predračunov, osnovanih na analizi tekočih stroškov in prihodkov, ki sicer ne upoštevajo nižanja stroškov na postavki osebja, odbor napoveduje za leto 2016 redno izgubo 100.000 €, kar pa bi dejansko pomenilo začetek konca Zadruge Goriška Mohorjeva.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...