Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina (foto: Izidor Šček)
Vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina

Karel Bolčina vikar za Slovence v Gorici

Slovenci po svetu | 24.03.2016, 16:15 Matjaž Merljak

Župnik in dekan v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina bo novi vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji. To je danes, 24. marca 2016, na veliki četrtek, napovedal nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli. Bolčina bo nasledil dolgoletnega vikarja msgr. Oskarja Simčiča.

Po pisanju zamejskega tednika Novi glas, je bila priložnost zelo svečana, saj je do nje prišlo tik pred koncem slovesne krizmene maše v goriški stolnici, pri kateri je nadškof posvetil olja, ki jih duhovniki uporabljajo pri podeljevanju zakramentov. Zbrana je bila velika večina duhovnikov goriške nadškofije, kar nekaj je bilo tudi redovnic, redovnikov in diakonov, pa tudi nekaj skupinic mladih, ki se pripravljajo na prejem zakramenta sv. birme.

Pred koncem obreda je nadškof v imenu vseh duhovnikov nadškofije čestital nekaterim mašnikom, ki v tem letu obhajajo "dragocene obletnice". 70 let mašništva se spominjata Romano Valle in Luigi Tavano, kar 65 let pa msgr. Oskar Simčič, ki bo 4. maja letos slavil 90 let življenja.

Nadškof je pri tem povedal, da ga je msgr. Simčič prosil, da bi ga odpustili vloge nadškofijskega vikarja za slovenske vernike. "Mislim, da je do zdaj naredil ogromno dobrega in bo to še nadaljeval," je dejal nadškof. Po raznih posvetovanjih je sklenil, da bo na dan 90. rojstnega dne msgr. Simčiča njegovo nalogo prevzel Karel Bolčina, je še povedal msgr. Redaelli.

Novemu vikarju je zaželel, da bi - tudi ob bližini in spodbudi msgr. Oskarja - čim bolje opravljal svojo novo zadolžitev.

Karel Bolčina je Goričan, v duhovnika je bil posvečen leta 1989, je dekan v Štandrežu in župnik v tem slovenskem predelu goriške občine. Dejaven je na številnih področjih, zaradi pomanjkanja slovenskih duhovnikov se s sobrati vsak dan spopada z versko službo v številnih vaseh. Je izvedenec za cerkveno pravo, na goriški nadškofiji je zadolžen za številne službe, je tudi član več komisij slovenske Cerkve, poznan je tudi kot komentator na slovenskih medijih.

Bolčina je v pogovoru za naš radio povedal, da ga čakajo nove odgovornosti, med katerimi skrb za slovenske vernike, njihovo povezovanje z goriškim nadškofom, z italijanskimi verniki ter tudi z rojaki v domovini in po svetu. "Škofov vikar ima kot prvenstveno odgovornost to, da povezuje slovenski verski živelj v eno občestvo," je menil. V tem, da mu je nadškof Redaelli novo službo zaupal prav na veliki četrtek zaznava veliko simboliko, saj je bil ta dan med drugim na poseben način postavljen zakrament mašniškega reda. "Škofov vikar je naprej tisti, ki mora najprej moliti in posvečevati ljudstvo," je pojasnil. Pomembno se mu zdi, da je nadškof Redaelli novico sporočil pred duhovniškim zborom. "Vikar je vedno izbran iz duhovniškega zbora, ne more se ločiti od njega. Prav nasprotno. Postane še bolj ukoreninjen v njem in je pravzaprav predstavnik duhovniškega zbora, v tem primeru na poseben način zbora slovenskih duhovnikov." Prepričan je, da mu je predhodnik zapustil izjemno dediščino. "Naj izrečem besedo, ki se morda zdi priložnostna, vendar jo res čutim iz vsega srca. Počutim se nevreden naslednik msgr. Simčiča, saj ima zelo veliko izkušnjo in modrost." Kot omenjeno, se je msgr. Simčič odpovedal službi vikarja za slovenske vernike v goriški nadškofiji, a je vselej pripravljen svetovati svojemu nasledniku. "Vesel sem, da imam in bom še imel v njem svetilnik," je dodal Bolčina.


Voščilo stranke Slovenska skupnost

Stranka Slovenske Skupnosti Vam izraža iskrene in vesele čestitke ob pomembnem imenovanju za škofovega vikarja za slovenske vernike goriške nadškofije. Ob tej priliki se Vam zahvaljujemo za Vašo službo v slovenskih župnijah na Goriškem, ki ste jo in jo še opravljate z velikim zanosom in globokim spoštovanjem do drugega. Vaše delo je označeno z občutkom ohranjanja žive in raznolike sredine v spoštovanju jezikov in kultur, ki bogatijo celotno goriško nadškofijo. V stranki od vedno cenimo, da Vaše poslanstvo opravljate najprej kakor človek, ki pozna, razume in z veliko ljubeznijo ter potrpežljivostjo sprejema sočloveka, nato kakor župnik v službi svoje živahne župnije in ostalega pastoralnega območja Soča-

Vipava. Želimo Vam uspešno delo kot novi škofov vikar za Slovence in predvsem, da bi svojo občutljivost še naprej usmerjal v dostojanstvo osebe in obenem skupnosti slovenskih vernikov v mestu Gorica in v celi nadškofiji.

Blagoslovljene velikonočne praznike.

Pokrajinsko tajništvo SSk za Goriško

Gorica, 25. marec 2016

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...