Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
99-letna Angela Budja (foto: osebni arhiv Budjevih)
99-letna Angela Budja

Angela Budja bo praznovala 100. rojstni dan

| 24.03.2016, 12:19 Matjaž Merljak

Na godovni dan Katarine Švedske se tudi mi oziramo k rojakom na Švedskem. Najstarejša tam živeča Slovenka bo kmalu praznovala 100. rojstni dan. Rodila se je namreč 28. aprila leta 1916. Domači Angele Budja so pripravili naslednji zapis.

Življenje je potovanje, za katerega nihče vnaprej ne dobi zemljevida. Vsakdo potuje po svoje in si sproti riše svoj zemljevid. Sleherna risba je nov smerokaz za vse, ki hodimo po skrivnostnih poteh življenja. Mamika, ob tvoji 100-letnici je potrjeno, da čas naglo teče in nič ne reče. Hvala ti za vse, kar si nam dala, pokazala si nam živeti. Tvoja dobra volja nas je neštetokrat tolažila in nasmejala. Da smo ljudje z leti pametnejši, za to si nam ti najboljši dokaz.

Radi te imamo. Skrivnost življenja ni le v tem, da živimo, ampak tudi v tem, zakaj in kako živimo. Naša mamika poskrbi, da je za vse nas dovolj ljubezni, moli in živi za nas.

V času, v katerem živimo, je tudi 100 let dokaj kratka doba. Mamika, ti si sicer doživela in preživela dve svetovni vojni prvo in drugo, smrt svojih dveh sinčkov, Slavka in Milana, smrt svojih staršev, Alojzije in Vincenca, moža Avgusta ter sina Janeza in drugih sorodnikov. Vendar si doživela tudi mnoge radosti ob rojstvu vseh svojih otrok, vnukov, pravnukov in prapravnukov, na Švedskem nas je že 40 in v Sloveniji 7. Veselila si se tudi glasbenih in drugih uspehov svoje družine, doživela velike spremembe v elektronskem in tehničnem svetu. Kot prvorojenka družine Bohanec si v mladosti doživela Avstro-ogrsko monarhijo, Kraljevino SHS, Jugoslovansko komunistično ero, nato Slovenijo, pozneje tudi njeno samostojnost leta 1991 in po 50. letu starosti še Kraljevino Švedsko.

Angela Budja z vnučkoma Sandberg, Loke in Nova Angela
Angela Budja z vnučkoma Sandberg, Loke in Nova Angela © Auguština Budja
Vesela si, ko se počutiš zdravo in ko so zdravi ljudje, ki jih imaš rada. Saj nas imaš vse rada, o tem ni nobenega dvoma. Žal ti je le, da mlajši rod ne obvlada slovenščine, ti, mamika pa ne švedskega jezika, kar otežuje komunikacijo s potomci. Mama, dobro si se vživela na Švedskem. Pogrešaš sicer svoje vrstnike, ki jih pa tudi v Sloveniji nimaš več dosti, najstarejša občanka v Malonedeljskem kraju si in najstarejša Slovenka na Švedskem! Tako ti za družbo in drugo skrbita Olga in Ilko in le občasno prideta še ostali dve hčeri ter vnuki, da se pozdravimo. Vzlic nekaterim telesnim tegobam, ki so v tej starosti neizbežne, si, draga naša mama zadovoljna in vesela. Vesel človek pa je kot sonce za svojo okolico; sveti, koder hodi.

To si ti, naša draga mamika! Hvala ti za vse, kar si nam v življenju dala in nam še daješ. Rada nas imaš in mi imamo radi tebe, saj si osnovni del našega življenja. Vodi nas tvoje pravilo: sovražnika ne premagaš s sovraštvom, ampak z odpuščanjem, in tvoje tolažilo, mamika: Vse mine, dobro in hudo. Potrebno je le potrpeti. Našla si svoj zemljevid življenja, katerega skrivnostne dele po potrebi deliš tudi z nami. Ostani nam zdrava, Bog te ohrani! Na zdravje! Vsi tvoji!

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...