Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Naslovnica jubilejnega zbornika Nedelje (foto: Matjaž Merljak)
Naslovnica jubilejnega zbornika Nedelje

Obrazi Koroške

| 23.03.2016, 11:16 Matjaž Merljak

Slovenski zamejski cerkveni tednik Nedelja praznuje 90-letnico. Ob jubileju so na uredništvu pripravili zbornik, ki ga namenjajo v hvaležen poklon bralkam in bralcem ter sodelavcem za desetletja trajajočo zvestobo in povezanost.

V zborniku z naslovom Obrazi Koroške predstavljajo 90 ljudi, za vsako leto Nedelje eno osebo. S tem želijo podčrtati občutek skupnosti, saj mnogim prav Nedelja iz tedna v teden predstavlja pomembno vez z domačo besedo. Predstavljeni so številni preprosti ljudje, preproste žene in ljudje, mnogi braniki slovenstva na robu narodnostnega in jezikovnega območja v Rožu, Podjuni in na Zilj ter drugod po Avstriji in v svetu.

Na predstavitvi v Mohorjevi hiši v Celovcu v torek, 22. marca 2016, je bila podčrtana vloga duhovnikov, ki so pred 90-imi leti začeli izdajati verski listi v slovenščini - župnika Ivana Lučovnika v Borljah v Ziljski dolini, kjer je bil sedež prvega uredništva. Posebej je bilo slišano ime Jožeta Kopeiniga, rektorja tinjskega doma Sodalitete, ki je v začetku 80-ih let prejšnjega stoletja naredil temeljito reformo, ko se je Nedelja iz tradicionalno versko nabožnega časopisa preoblikovala v sodoben medij narodne skupnosti ter k sodelovanju pritegnil laike - in danes so vsi uredniki Nedelje laiki, kot tudi vodja dušnopastirskega urada krške škofije, ki je izdajatelj Nedelje.

Jože Kopeinig v družbi direktorja Družine Toneta Rodeta
Jože Kopeinig v družbi direktorja Družine Toneta Rodeta © Matjaž Merljak

Nedeljo v različnih oblikah berejo vse generacije
Nedeljo v različnih oblikah berejo vse generacije © Matjaž Merljak
V uredništvu ne pozabijo dodati, da se z izzivi časa soočajo z obširnim kulturnim in lokalnim poročanjem. Vsak mesec pripravijo literarno-kulturno prilogo ter družinsko prilogo, občasno pripravijo tudi priloge s posebnimi vsebinskimi težišči. Imajo tudi spletno stran, prisotni so na Facebooku, v drugi polovici jubilejnega leta pa se bodo posvetili prav prihodnosti v virtualnem svetu, da bi tako pritegnili in obdržali tudi mlade bralce. Naročnike poskušajo obdržati in pridobiti nove tudi z različnimi akcijami. Tako zdaj naročniki Nedelje brezplačno dobivajo tudi cerkveni časopis krške škofije v nemščini - Sonntag.

Zbornik kot darilo bralcem je prva obeležitev jubilejnega leta. V soboto, 9. aprila 2016, ob 10. uri bo v Borljah v Ziljski dolini, kjer so zametki Nedelje, spominska sveta maša v hvaležen spomin na župnika Ivana Lučovnika, ki je s somišljeniki (Valentin Limpel, Valentin Podgorc, Anton Benetek, Štefan Singer, Franc Uranšek) stal ob zibelki Nedelje. Maševala bosta Jože Kopeinig in Jože Valeško. Od 28. aprila do 1. maja bo jubilejno romanje bralcev na Južno Tirolsko, v soboto, 2. julija 2016, pa bo zahvalno romanje na Svete Višarje, slovesna sveta maša bo ob 12. uri.

Ob 90-letnem jubileju pa pripravljajo tudi vseslovenski literarni natečaj za izvirne slovenske črtice, ki jih bodo poleti objavljali kot poletno branja.

Uredniki Nedelje in Tonč Rozenzopf Jank
Uredniki Nedelje in Tonč Rozenzopf Jank © Matjaž Merljak

Uredniki Nedelje (Gabi Frank, Hanzi Tomažič, Vincenc Gotthardt in Micka Opetnik) ter vodja dušnopastirskega urada Tonč Rozenzopf-Jank (drugi z leve)

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...