Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Štoka prvi prejemnik Pučnikovega priznanja

| 17.03.2016, 11:54 Matjaž Merljak

Inštitut dr. Jožeta Pučnika je podelil prvo Pučnikovo priznanje za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Prejel ga je pravnik, odvetnik, nekdanji predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO iz Italije ter dolgoletni deželni poslanec zbirne stranke Slovencev v Italiji Slovenska skupnost SSk Drago Štoka.

Podelitev je v petek, 11. marca 2016, na svečani akademiji v okviru celodnevnega simpozija, ki ga je Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju z Wilfried Martens Centrom za evropske študije priredil v Slovenski Bistrici.

Kot piše v obrazložitvi, je bil zmeraj prepričan in nesebičen zagovornik demokracije in političnega pluralizma. "Neprenehoma se je boril za pravice slovenske narodne skupnosti v Italiji in si prizadeval za avtonomno politično nastopanje, ki presega ideološke razlike". Za priznanje ga je po objavi javnega razpisa februarja letos predlagal SSO, predlog pa je bil sprejet.

Štoka je v zahvalnem nagovoru dejal, da v »zaporu ni bil samo Janez Janša. V zaporu je bila slovenska demokracija.« Dejal je še, da tam, kjer je demokracija, tam je tudi njegov dom.

Dr. Štoka na Pučnikovem simpoziju
Dr. Štoka na Pučnikovem simpoziju © spletna stran stranke SDS

Pučnikovo priznanje podeljuje Inštitut Jožeta Pučnika, prejmejo pa ga posamezniki (izjemoma lahko tudi organizacije in ustanove), ki so s svojim političnim in strokovnim delovanjem prispevali k razvoju demokracije v Sloveniji.

Konkretno se priznanje podeljuje za izjemne dosežke pri vzpostavljanju in utrjevanju demokratičnih političnih organizacij in ustanov v Sloveniji, za izjemna prizadevanja za rast demokratične politične kulture, za izjemne dosežke na področju politike, kulture znanosti in drugih področjih, ki so prispevali k utrjevanju slovenske države. Kandidate lahko predlagajo posamezniki, organizacije in ustanove iz Slovenije, pa tudi Slovenci in njihove organizacije iz zamejstva in sveta.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...