Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Novice iz Clevelanda

| 13.03.2016, 18:41 Matjaž Merljak

Pomlad se bo vrnila, sicer pa nismo imeli pretežke zime v teh preteklih mesecih, že pred veliko nočjo.

V teh postnih dneh oziroma ob petkih, župnija Marije Vnebovzete servira postne večerje, ki so pa izredno dobro obiskane. Te večerje so tudi v tekmovanju z drugimi organizacijami za najboljše v Clevelandu. Župljani in obiskovalci so naprošeni, da volijo, da bi te večerje izvoljene kot najboljše v okraju.

Slovenska šola svetega Vida je zadnjo nedeljo v februarju postregla namesto s kosilom to pot s takozvanim brunchom. Ta obed je nekje med zajtrkom in kosilom, ki zadostuje za oboje, saj naredijo palačinke, klobasice, krompir, zelenjavo in slaščico s sokom ali kavo.

V sredo, 2. marca, ob šestih popoldne ali zvečer je v cerkvi Svetega Vida priredil koncert Clevelandski mladostni orkester. Ta mladi orkester priredi okrog 130 koncertov letno in nudi mladini se glasbeno izraziti. Orkester je bil ustanovljen leta 1986 kot del Clevelandskega simfoničnega orkestra, ki je med drugimi gostoval tudi lansko leto gostoval na Kitajskem.

V nedeljo, 6. marca, je nudila Misijonska znamkarska akcije svoje pomladno kosilo v dvorani Marije Vnebovzete. Kot vedno je bil obisk tudi tokrat dobro obiskan in bo podpora slovenskim misijonarjem po širnem svetu spet atraktivna. Prostovoljci te dobrodelne akcije vedno dostojno postrežejo odjemalcem z okusnim kosilom in tako je obisk številčen, kakor tudi izkupiček.

V tem postnem času naše župnije, oziroma duhovnika, lepo skrbita ,da so osamljeni in bolni oskrbljeni z zakramenti. Farani, ki imamo člane družine, kateri ne morejo v cerkev, smo samo naprošeni, da to sporočimo v župnišče za čas obiska.

V petek, 12. februarja, je nepričakovano v 75. letu starosti umrl dr. Rudolph Šušel. Visoko študiran je predaval na raznih ameriških univerzah in se leta 1979 vrnil v Cleveland in postal urednik slovenskega dela dnevnika Ameriške domovine po upokojitvi profesorja Vinka Lipovca. Urejal je tudi Nas glas, glasilo bratske zavarovalne organizacije AMLA. Več let je bil tudi član glavnega odbora Slovenskega starostnega doma. Dr. Šušel je tudi bil član Društva za slovenske študije, kakor tudi Harvard Enciklopedije ameriške narodoslovne skupine, za kar je napisal odlomek o Slovencih in Enciklopedije Cleveland. Truplo Dr. Šušla je bilo položeno v večni mir 21. februarja.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...