Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Znova Slomškova šola v Kewju

| 08.03.2016, 13:49 Matjaž Merljak

Vroč jesenski pozdrav se tokrat sliši kar malo nenavadno, drage poslušalke in prijatelji radia Ognjišče. Narava se iz leta v leto vse bolj poigrava, ne preostane drugega kot, da vse skupaj brezhibno spremljamo.

Poletni čas se je po koledarju že končal prav na 29. februarja v prestopnem letu, bil pa tudi zelo zanimiv. Povprečno smo imeli v Viktoriji dneve s temperaturo od 20 do 30 in nekaj čez 40 stopinj. Vroč veter, za tem sledi sprememba. Temperatura znatno pade. Veste kaj: v vsem tem času smo se privadili vseh teh dobrih in slabih letnih časov, živimo pa v nenehnem strahu večjih katastrof kot so gozdni požari z ogromnimi vetrovi, ki jih je bilo letos kar nekaj na zahodu in v Južni Avstraliji. Nikomur ni prizanešeno. Življenje na podeželju pa je še vedno težje, kot v predmestjih.

Šolska vrata so se za leto 2016, po letnih počitnicah, 28. januarja ponovno odprla. Nekaj zanimivih podatkov srednješolskih otrok: 86 odstotkov otrok ima svojo sobo, iPod in nekaj žepnine, 82 odstotkov ima svoj mobitel, 98 odstotkov otrok v osmem razredu ima svoj računalnik, 50 odstotkov otrok imajo doma po dve kopalnic ... Eden od 30-tih otrok gre vsak dan lačen v posteljo in naslednji dan tudi brez zajtrka v šolo, eden od 10 otrok ne hodi redno v šolo in eden od 6-ih otrok je dnevno ustrahovan! Seveda so različne šole - državne, privatne in katoliške. Za končne izpite se sicer vsak študent pripravi po določenih šolskih pravilih, za nadaljnji študij na univerzah ali drugih višjih šolah so pa zahteve in pravila vsako leto strožja.

Slomškova šola v Kewju je z blagoslov začela novo šolsko leto
Slomškova šola v Kewju je z blagoslov začela novo šolsko leto © Stičišče avstralskih Slovencev

Slomškova šola slovenskega jezika v verskem in kulturnem središču v Kewju je ponovno odprla vrata v nedeljo, 21. februarja. Učenci so bili povabljeni k sv. maši kar v šolskih uniformah. Pogled na oltar, katerega so krasili učenci in šolske torbe, je ponovno upanje v bodočnost. Vsako leto pater Ciril Božič že v začetku sv. maše blagoslovi učence, naj bodo pridni pri učenju slovenskega jezika in tudi v njihovih vsakdanjih šolah. Redni pouk v Slomškovi šoli je vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu od 11. do 13. ure popoldne.

Še druga novica se je zapisala v nedeljo, 21. februarja. Tretja nedelja v mesecu, dvorana lepo pripravljena tudi za - družinsko kosilo. Ob tej priliki smo se najprvo poklonili praznovanju slovenskega kulturnega praznika, s slovensko himno in zatem pozdravili na odru dolgoletno organistko Katarino Vrisk ob predstavitvi 664 strani obsežne knjige- Antologija slovensko-avstralskih glasbenikov. Katarina je najprvo pozdravila vse navzoče goste, tudi posebno gostjo, veleposlanico RS v Canberryi, Heleno Drnovšek Zorko, ki je za to priložnost na odru čestitala Katarini Vrisk za njeno šestletno delo. Knjiga je zelo obsežna, saj so v sliki in besedi predstavljeni vsi pevski zbori, pevci, glasbeniki in ansambli, ki so zabavali slovensko skupnost od vsega začetka pa do danes. Cena knjige je $95 in dva CD-ja $30.

Katarina Vrisk in Antologija slovensko-avstralskih glasbenikov
Katarina Vrisk in Antologija slovensko-avstralskih glasbenikov © Stičišče avstralskih Slovencev

Po slovenskih društvih je še tudi veselo. Valentinovo in pustno praznovanje je še vedno živo z razliko, da vse skupaj praznujemo v nedeljskem popoldnevu. Ob prihodu ob 12. uri je najprvo servirano kosilo, zatem pa v dvorano, kjer že veselo vabijo muzikantje. Ob dobri kapljici in po obilnem kosilu se je tudi lažje zavrteti. Še vedno spoštujemo in spremljamo domače navade skupaj s tukajšnjimi, kjer živimo. Torej veselimo se življenja, ki nam prinaša vsak dan nekaj novega.

Samo še nekaj tednov pa bomo že v velikonočnem vzdušju. Cvetna nedelja, veliki teden, velika noč! To so spet prazniki, ki vsakemu, še toliko let živečemu na tem petem kontinentu, segajo v dno srca. Vsi se počutimo del domačih navad, skupaj z dolgoletnimi prijatelji in znanci v slovenski cerkvici sv. bratov Cirila in Metoda v Kew-ju. Skupina pridnih slovenskih žena si s pomočjo možakarjev porazdelijo delo pri nabavi zelenja za pletenje »butaric«, ker samo s tem darilom resnično poglobimo to slovensko domačnost pri Lurški votlini v Melbournu.

Na predstavitni antologije Katarine Vrisk je bila tudi veleposlanica Drnovšek Zorko
Na predstavitni antologije Katarine Vrisk je bila tudi veleposlanica Drnovšek Zorko © Stičišče avstralskih Slovencev

Veselo velikonočno alelujo vsem, ki nas danes poslušate, skupaj z vsemi domačimi dobrotami, potico, pirhi, šunko in hrenom in ljubeznijo v družini!

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...