Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Festival Tribuna (foto: kkz.at)
Festival Tribuna

40 let gledališke in lutkovne dejavnosti na Koroškem

| 04.03.2016, 13:19 Matjaž Merljak

Na letošnjem festivalu gledaliških in lutkovnih skupin Tribuna, ki je potekal od 25. do 27. februarja 2016 v Šentjakobu v Rožu, so obeležili 40-letnico organizirane podpore Krščanske kulturne zveze KKZ gledališki in lutkovni dejavnosti na avstrijskem Koroškem. Ob tem so izdali tudi zbornik. Pogovarjali smo se s kulturno referentko KKZ Matejo Kert.

Festival Tribuna je prvič ponesel koroško gledališko dejavnost med rožanske občane. Lani je sicer prvič potekal izven Celovca, in sicer v Pliberku. S tem so pri KKZ želeli popestriti festivalsko vzdušje, poživiti dogajanje na podeželju in omogočiti širši javnosti ogled kakovostnih predstav. Ob tem so pripravili tudi strokovne delavnice.

Letos je bilo na sporedu enajst predstav, nastopajoči so bili od Vogrč v Podjuni do Bilčovsa. To je bil dober prerez sedanje gledališke in lutkovne dejavnosti na Koroškem. Tudi z obiskom so bili zadovoljni, predstave pa si je ogledal in komentiral tudi selektor Javnega sklada RS za kulturno dejavnosti.

Ob festivalu so pri KKZ izdali tudi zbornik ”...začelo se je pred štiridesetimi leti”, ki nudi pogled v preteklost, predstavi pa tudi načrte in želje za prihodnost. V njej je objavljen pregled gledaliških in lutkovnih predstav, ki so nastale s podporo KKZ od leta 1975. Na razpolago je v pisarni KKZ v Celovcu, lahko ga naročite preko office@kkz.at. Cena je 19,90 evrov.

Zbornik KKZ ob 40-letnici gledališke in lutkovne dejavnosti
Zbornik KKZ ob 40-letnici gledališke in lutkovne dejavnosti © kkz.at

Ko je KKZ pred 40-imi leti začela z načrtno in organizirano podporo mladinskem delu, so bili, po pripovedovanju Mateje Kert, časi drugačni. Treba je bilo povečati ugled slovenščine v javnosti, pospešiti govorjenje slovenščine med mladimi v izvenšolskem času. Od začetka so sodelovali s profesionalnimi gledališkimi strokovnjaki iz Slovenije, tako se je tudi razvila kakovost predstav.

Zelo pomembna pri tem delu je gledališka in lutkovna delavnica, ki vsako leto od 1975 poteka v Ankaranu. V vseh teh letih so nastajale skupine, ki so še danes žive. Gledališke in lutkovne skupine ne živijo samo z mladimi, v zadnjih letih so dejavne tudi odrasle skupine, vidni pa so tudi že sadovi 40-letnega dela: Mateja Kert je omenila imena Marjan Štikar, Milena Olip, Mihael Krištof, Mira Stadtler, Alex Tolmaier ..., ki danes uspešno delujejo na gledališkem in lutkovnem področju.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...