Prešernova šola je pripravila muzikal Annie (foto: Svobodna Slovenija)
Prešernova šola je pripravila muzikal Annie

Muzikal Annie Prešernove šole

| 02.03.2016, 10:25 Matjaž Merljak

Ena izmed značilnosti sobotnih slovenskih tečajev v Argentini je, da kot učni pripomoček uporabljajo učenje recitacij, pripravo nastopov in celih iger. Otroci Prešernove šole na Pristavi so kot zaključno šolsko prireditev predstavili glasbeno igro - muzikal Annie. Dominik Oblak poroča o dogodku za Svobodno Slovenijo.

Po večmesečnih vajah so pripravili enkratno presenečenje. Ko so se prižgale luči na odru, smo vstopili v spalnico sirotišnice. Že v prvem prizoru je bil užitek poslušati sproščeno in uglašeno petje šestih sirot (Mikaela Križ, Myrna Vodnik, Saši Mavrič, Nataša Jerovšek, Magdalena Córdoba in Justina Oblak). Pripovedovale so si svoje strahove, bolečine in delile žalost ter upale, da bodo kmalu posvojene. Tako bi bile rešene trdega življenja in kazni, ki jim jih je nalagala prestroga voditeljica zavoda, gdč. Agata (Maruča Zurc).

Annie (Mikaela Križ) pa je pričakovala prihod svojih pravih staršev, ki naj bi jo samo začasno pustila v varstvu gdč. Agate. Nekega dne se je odločila, da bo sama poiskala svoje starše, zato je ušla iz sirotišnice, a jo je policaj (Boris Čeč) kmalu ujel in privedel nazaj v zavod.

Iz muzikala Annie
Iz muzikala Annie © Svobodna Slovenija

Nekoč pa je prišla v sirotišnico tajnica bogataša in politika, gdč. Julija (Marjana Jelenc Petrocco), ki je, po naročilu svojega šefa, gospoda Domna, (Martin Križ) povabila eno deklico, da bi z njim preživela božične praznike. S tem dobrim dejanjem je prebrisani politik želel povečati svoj ugled med volivci. Izbrana je bila Annie.

Skupaj z Annie smo iz bedne sirotišnice prešli v bogato in lepo božično okrašeno stanovanje gospoda Domna. Tam je bila Annie rešena dela in nadlog, saj je ta bogataš imel celo vrsto služabnic in služabnikov. Gospodična Julija je peljala Annie v trgovino, da bi si izbrala praznično obleko. Prodajalki (Erika Čeč in Fiona Beltram) sta jima predstavili celo modno revijo s pomočjo manekenk in manekenov.

Ko je gospod Domen zvedel, da Anniena starša še živita, je ponudil veliko denarno nagrado tistemu, ki bi ju našel ali kaj vedel o njiju. Gospodična Agata pa je vedela, da sta Anniena starša že umrla. Hotela pa je dobiti nagrado od gospoda Domna in mu ni ničesar povedala o tem, temveč se je zmenila s svojim bratom (Adrijan Gaser) in z njegovo ženo (Andrejka Puntar Gaser), da bosta preslepila g. Domna. Predstavila sta se pred njim kot prava Anniena starša.

Iz muzikala Annie Prešernove šole
Iz muzikala Annie Prešernove šole © Svobodna Slovenija

Kako se je ta zgodba naprej razvila pa ne bomo razkrili ... Lahko samo povemo, da se ta božična zgodba lepo konča.

Vsi nastopajoči so z veseljem in gotovostjo nastopali, plesali in peli. Prijetno presenečenje pa je bila Mikaela Križ, ki je živahno in spontano predstavila Annie.

Ob koncu igre se je voditeljica šole, Andrejka Papež Córdoba, zahvalila vsem, ki so pripravili ta muzikal. Režiserki, Nevenka Grohar in Viki Selan, sta dosegli, da so otroci z navdušenjem igrali in peli.

Za koreografijo in plese je poskrbela Karolina Kenda; za petje Marjanka Grohar in Anka Savelli Gaser. Krasna scenografija pa je bila delo Sandre Petkovšek Beltram in Marjane Bitenc Gaser. Igro bodo pristavski otroci ponovili na prireditvi ob začetku slovenskih šol.

Prešernova šola je pripravila muzikal Annie
Prešernova šola je pripravila muzikal Annie © Svobodna Slovenija