Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Začenja se evropski kongres o usmiljenju

Svet | 31.03.2016, 08:40 Marjana Debevec

V Rimu se bo popoldne začel Evropski apostolski kongres o usmiljenju, ki bo trajal vse do ponedeljka. Na svetovni ravni bodo podoben dogodek pripravili januarja prihodnje leto. Dunajski nadškof in predsednik odbora za pripravo teh kongresov kardinal Christoph Schönborn je povedal, da se je zamisel zanje porodila v povezavi z globoko pobožnostjo do Božjega usmiljenja sv. Janeza Pavla II. Eden od poglavitnih ciljev teh kongresov pa je pričevati o usmiljenem Jezusovem srcu.

Prvič je kongres na svetovni ravni potekal leta 2008, tokratni v Manili pa bo četrti. Ker gre v prvi vrsti za »apostolat usmiljenja«, ne le za pobožnost, temveč za dejanja, kot je pojasnil kardinal Schönborn, so na programu bistvena pričevanja. Kot »primer« apostolata usmiljenja je omenil skupino kristjanov, ki so leta spremljali nekega zapornika v Teksasu, ki je bil obsojen na smrtno kazen. Delo teh kristjanov je pričevanje o Jezusovi bližini obsojencu.

Evropski kongres o usmiljenju v Rimu se bo sicer začel z uvodnimi besedami rimskega vikarja, kardinala Agostina Vallinija. Sledila bodo predavanja, ki bodo med drugim posvečena »obličjem usmiljenja«, pričevanja iz različnih držav, večernice in sveta maša. Naslednji dan se bo začel s hvalnicami in obhajanjem evharistije; v nadaljevanju pa se bodo znova zvrstila predavanja in pričevanja, prepletena z molitvijo, bodisi v obliki lectio divina, bodisi z rožnim vencem Božjega usmiljenja. Zvečer bodo v Rimu vrata jubilejnih cerkva ostala odprta; organizirana bodo spokorna bogoslužja in vse do polnoči bo vernikom na voljo možnost spovedi.

V soboto bo prav tako v jubilejnih cerkvah potekal dopoldanski program, sestavljen iz katehez o usmiljenju in evharističnega češčenja. Sledilo bo romanje k svetim vratom štirih bazilik. Popoldne se bo začel odvijati skupen program na Trgu sv. Petra, ki se bo zvečer nadaljeval z molitvenim bdenjem v prisotnosti svetega očeta. Papež Frančišek bo dan zatem, na nedeljo Božjega usmiljenja, na Trgu sv. Petra obhajal tudi sveto mašo. Zadnji dan bo na vrsti še srečanje narodnih in celinskih koordinatorjev kongresov s predsednikom odbora za pripravo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...