Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Alkohol (foto: http://www.perfecthealth101.net)
Alkohol

Akcija 40 dni brez alkohola letos nagovorila še več ljudi

Cerkev na Slovenskem | 29.03.2016, 19:59 Petra Stopar

Tradicionalna postna spodbuda in preventivna akcija Slovenske Karitas in partnerskih organizacij »40 dni brez alkohola«, ki se je sklenila na veliko soboto, je letos privabila še več sodelujočih. Organizatorjem je uspelo nagovoriti več kot 120 tisoč ljudi.

Akcija je letos potekala pod geslom Vsak dan je nov začetek, vanjo pa se je po navedbah Karitas letos vključil še večji krog sodelujočih organizacij in posameznikov. Poleg Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda Med.Over.Net, Zavoda Varna pot, ljubljanske Medicinske fakultete, društva Žarek upanja in Zavoda Vse bo v redu se je akciji pridružila tudi Zveza društev upokojencev Slovenije. Pri predstavitvi akcije je sodelovalo tudi društvo Al-Anon za samopomoč družinam alkoholikov.
Sporočilo akcije je z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki podprlo 21 radijskih in 15 televizijskih postaj ter 12 časopisnih hiš in večjih spletnih portalov. Župnije, centri za socialno delo, zdravstveni domovi ter lokalne enote zveze društev upokojencev in agencije za varnost v prometu so prejeli zgibanke. Med večjimi dogodki sta bili romanji na Brezje in na Sveto Goro, ki se ju je udeležilo več kot 800 ljudi. Zavod Vse bo v redu, katerega ustanoviteljica je Zavarovalnica Triglav, je udeležencem tekem v Planici omogočil preventivno brezplačno uporabo alkotesta in jih povabil, da se kot podporniki akcije pridružijo tudi s podpisom.
A v Karitas so ob sklepu akcije povedali, da se prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v družinah, prometu in pri zdravju, s tem ne končajo, temveč so priložnost, da trajno kot družba in posamezniki spremenimo svoje navade v odnosu do alkohola.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Zdravstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...