Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Papež pri velikonočni vigiliji (foto: Radio Vatikan)
Papež pri velikonočni vigiliji

VIDEO: Papež pri vigiliji: Božja ljubezen nas nikoli ne razočara

Svet | 27.03.2016, 09:53 Marjana Debevec

Pri sinočnji vigiliji, ki jo je obhajal v baziliki sv. Petra, pa je papež Frančišek poudaril, da je velika noč praznik upanja, kajti Božja ljubezen nas nikoli ne razočara. Sveto mašo je začel pred baziliko, kjer je blagoslovil ogenj, med mašo pa je podelil zakramente uvajanja v krščanstvo 12 ljudem iz Italije, Albanije, Kameruna, Koreje, Indije in Kitajske. Med njimi je bil tudi veleposlanik Južne Koreje pri Svetem sedežu.

Celoten papežev nagovor je povezovala misel o upanju. Slednje je vodilo tudi Petra, da je tekel h Gospodovemu grobu. »Ni sede razmišljal, ali pa ostal doma, kot ostali. Iskal je Jezusa in ne samega sebe. Izbral je pot srečanja in zaupanja.« To je bil na nek način po papeževih besedah začetek Petrovega vstajenja.

Vse vernike pa je sveti oče povabil, da bi Gospodu odprli naše najbolj zaprte grobove, Mu prinesli kamne jeze in zamere, skale preteklosti, težke gmote naših šibkosti in padcev, saj nas bo Bog prijel za roko in nas povlekel iz stiske. Naše težave naj bi osvetlili z Lučjo Vstalega, je dejal papež, kar po njegovih besedah, da bi jih evangelizirali.

Upanje pa po njegovih besedah ne pomeni le preprostega optimizma, kar je že večkrat poudaril, niti ni psihološka drža, ali pa povabilo k opogumljanju. Upanje je Božji dar, ki nas nikoli ne razočara. »Tolažnik ne prikaže kot da je vse lepo, ne ostrani zla z magično paličico, ampak vliva resnično življenjsko moč, ki ni izostanek problemov, ampak gotovost, da smo ljubljeni in da nam Kristus vedno odpušča, saj je za nas premagal greh, smrt in strah. Danes je praznik našega upanja: ničesar in nihče nas ne bo mogel nikoli ločiti od njegove ljubezni«, je zatrdil Frančišek.

Polni te gotovosti pa smo po njegovih besedah kristjani poklicani pozabiti nase in z ljubeznijo vzbujati upanje v ljudeh, ki omahujejo pod težo življenja. »Sicer bomo mednarodna organizacija, z velikim številom privržencev in dobrimi pravili, vendar nesposobni darovati upanje, katerega je žejen svet«, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...