Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež umiva noge zapornikom (foto: Radio Vatikan)
Papež umiva noge zapornikom

Papež bo noge na veliki četrtek umival beguncem

Cerkev po svetu | 23.03.2016, 07:45 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo pri maši zadnje večerje na veliki četrtek noge umil mladim beguncem. Predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, je za vatikanski dnevnik L´Osservatore Romano zapisal, da se bo sveti oče v kraju Ort Castelnuovo di Porto blizu Rima srečal z mladimi prosilci za azil in dvanajstim od njih umil noge; nekateri bodo tudi drugih ver.

Nadškof Fisichella je ob tem poudaril simbolni značaj papeževega pokleka pred begunci. »Frančišek nam s tem hoče povedati, da moramo v tem zgodovinskem trenutku podariti svojo pozornost najšibkejšim. Vsi smo poklicani k temu, da jim brez izgovorov vračamo njihovo dostojanstvo.«

S sprejetjem beguncev bi lahko kristjani živeli sveto leto usmiljenja v dejanju. Ali bo pri umivanju nog tudi kakšna ženska, še ni znano. Jezus je svojim učencem po Janezovem evangeliju umil noge pred zadnjo večerjo.

Papež Frančišek je v preteklih letih umival noge tudi ženskam in celo muslimanki. To je v t. i. 'konservativnih krogih' poskrbelo za razburjenje, ker je šel preko prakse, ki je do pred kratkim dovoljevala udeležbo pri tem obredu le moškim. Frančišek je zato v začetku spremenil predpis v eni točki: cerkveno pravo zdaj izrecno dovoljuje udeležbo tudi ženskam.

Med 892 migranti, ki trenutno prebivajo v 177 sobah v strukturi sprejemnega centra za prosilce za azil v kraju Castelnuovo di Porto, dela 114 delavcev socialne zadruge Auxilium. Sveti oče bo med obredom noge umil 11 migrantom in eni izmed delavk, italijanski katoličanki. Med migranti pa bodo štirje mladi nigerijski katoličani, tri koptske kristjanke iz Eritreje, trije muslimani iz Sirije, Pakistana in Malija ter mladi Indijec hindujske vere. Večina oseb v centru so sicer pripadniki islama. Med kristjani je poleg katoličanov tudi veliko koptov in protestantov. Kot so sporočili iz zadruge, doslej med njimi ni bilo nikoli niti najmanjšega spora, ki bi bil posledica različnih verskih pripadnosti. Po oznanilu novice o skorajšnjem papeževem prihodu se je med vsemi, tako gosti kot zaposlenimi v centru, razširilo veliko navdušenje in pričakovanje.

Gre za še eno »gesto usmiljenja« svetega očeta do milijonov oseb, ki se podajajo na »potovanje upanja«. Ko se bo sklonil, da bi umil noge migrantov in beguncev, bo vsem pomagal zbuditi vest iz brezbrižnosti. Pomagal nam bo začutiti odgovornost, da bi poskrbeli za tiste, ki so zbežali v iskanju boljšega življenja. Tako so prepričani v socialni zadrugi Auxilium, ki je znotraj sistema sprejemanja na nacionalni ravni aktivna od leta 2007 dalje. Leta 1999 so jo sicer ustanovili Angelo Chiorazzo in skupina študentov iz italijanske dežele Bazilikate. Vodila jih je želja, da bi se dejavno zavzeli za vse, ki so del zapletenega sveta socialnih stisk. Navdihovali so se v družbenem nauku Cerkve. Posebno odgovornost glede pomoči migrantom je zadruga začutila po obisku papeža Frančiška na Lampedusi na začetku njegovega pontifikata. Upravljanje centra v kraju Castelnuovo di Porto pa je Auxilium prevzela 7. aprila 2014.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...