Marko ZupanMarko Zupan
Mati in sin (foto: www.creativemyk.com)
Mati in sin

Evropa zavrnila nadomestno materinstvo

Svet | 17.03.2016, 08:40 Marjana Debevec

Svet Evrope je dokončno s 16 glasovi proti in 15 glasovi za zavrnil prakso nadomestnega materinstva v Evropi. Besedilo je predlagala belgijska poslanka Petra de Sutter, ki je od 47 vlad članic sveta zahtevala, da bi mednarodno uredili to področje. Pred sedežem Sveta Evrope so med glasovanjem potekali protesti različnih skupin, nekatere med njimi so bile tudi krščanske.

Tiskovni predstavnik Evropske federacije Združenja katoliških družin Nicola Speranza je za Radio Vatikan izrazil zadovoljstvo, da dokument ni bil sprejet. Pri njem je najprej šlo za konflikt interesov, saj omenjena belgijska poslanka vodi kliniko za nadomestno materinstvo. Rezultat glasovanja pa kaže na to, da je mnenje o tem pojavu v Evropi deljeno. »Zato je treba opozoriti ljudi, oblikovati javno mnenje in ozavestiti ljudi o tem, da je nadomestno materinstvo kršenje človekovih pravic«, je povedal Speranza. Po njegovih besedah bi namreč uzakonitev nadomestnega materinstva predstavljala popredmetenje ženske in tudi otroka.

Omenjeno glasovanje pa ne bo vplivalo na zakonodaje držav, kjer je nadomestno materinstvo že dovoljeno. »Vendar pa gre pri tem za etični boj za življenje, gre za kulturni boj. Spremembe opažamo predvsem v državah izven Evrope, kjer je nadomestno materinstvo že povsem prešlo v navado kot nekaj normalnega. Zdaj te države uvajajo omejitve: na primer v Indiji so nadomestno materinstvo prepovedali za tujce. Torej gre za napredek v tem smislu«, je prepričan predstavnik Evropske federacije Združenja katoliških družin.

Po njegovih besedah pa je na tokratno glasovanje članov Sveta Evrope močno vplival tudi pritisk francoskih feministk, ki so kljub včasih ideološko nasprotnemu mnenju zahtevale prepoved nadomestnega materinstva, saj tudi po njihovem mnenju le to pomeni zasužnjevanje in izkoriščanje revnih žensk.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...