Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

24 ur za Gospoda

Cerkev po svetu | 04.03.2016, 06:55 Marta Jerebič

Današnji dan je v znamenju pobude »24 ur za Gospoda«. Cerkve po vsem svetu naj bi bile 24 ur odprte za evharistično adoracijo in spovedovanje. V Sloveniji bo ta pobuda potekala 18. marca, ko bo v sklopu radijskega misijona spovedni dan. V Vatikanu pa bo papež Frančišek danes popoldne vodil spokorno bogoslužje. Spovedal bo nekaj vernikov, v preteklih letih se je pred tem spovedal tudi sam. O zakramentu sprave je spregovoril že dopoldne, ko je v avdienco sprejel približno 500 udeležencev tečaja za spovednike, ki ga vsako leto pripravlja Apostolska penitenciarija. Ta bo za današnje spovedovanje v vatikanski baziliki dala na razpolago 60 spovednikov.

Apostolska penitenciarija, ki tečaj vsako leto pripravlja predvsem za novomašnike in bogoslovce, ki so pred posvečenjem, želi pomagati duhovnikom, da se naučijo umetnosti biti dobri in usmiljeni spovedniki. Kot je za Radio Vatikan pojasnil regent Apostolske penitenciarije msgr. Krzysztof Nykiel, je za spovedovanje treba imeti primerno in posodobljeno teološko, duhovno in cerkvenopravno znanje. Le tako se bodo lahko tisti, ki pristopijo k spovedi, z roko dotaknili veličine usmiljenja.

Tudi papež Frančišek je v nagovoru udeležencem tečaja dejal, da se morajo spovedniki zavedati, da so orodje Božjega usmiljenja za spovedance. »Bodimo torej pozorni, da ne postavljamo ovir za ta dar odrešenja,« je dejal sveti oče in dodal, da ima vsak spokornik po odvezi duhovnika po veri gotovost, da so bili njegovi grehi izbrisani.

Ima gotovost, da njegovi grehi ne obstajajo več. Bog je vsemogočen. Všeč pa mi je, da ima eno šibko točko. Slab spomin. Kot ti enkrat odpusti, pozabi. In to je nekaj velikega. Grehi ne obstajajo več, izbrisalo jih je Božje usmiljenje. Vsaka odveza je na nek način jubilej srca, ki ne razveseli samo vernika in Cerkve, ampak predvsem samega Boga.«

Papež je spovednikom dal tudi nekaj nasvetov, kaj naj storijo, ko odveze ne morejo dati.

Dodajmo še to, da so v sklopu pobude 24 ur za Gospoda danes v Vatikanu predstavili prenovljeno mobilno aplikacijo, ki uporabnikom pomaga moliti po mesečnih namenih papeža Frančiška in jim obenem omogoča tudi prositi za molitev ali pa moliti po namenih drugih.

Trenutno aplikacija deluje v portugalskem, španskem, francoskem in angleškem jeziku. Prihodnje leto bo predvidoma na razpolago še v italijanščini, pozneje pa tudi v kitajskem, indonezijskem, korejskem in drugih jezikih.

Poleg bistvenega, to je splošnega molitvenega namena in namena za evangelizacijo, bo aplikacija nudila tri molitve na dan: jutranjo molitev z Jezusom, da bi se v življenje podali z Gospodom in v občestvu s celotno Cerkvijo; kratko molitev sredi dneva, da bi bili bolj odprti za Svetega Duha; in nazadnje še večerno molitev, da bi ob koncu dneva skupaj z Gospodom pogledali, kako smo bili razpoložljivi za Kristusovo poslanstvo.

Kot omenjeno, bodo uporabniki lahko napisali tudi lastno molitev ali molitveni namen ter prosili druge, da bi molili skupaj z njimi. Mogoče pa bo prejemati tudi komentarje o poti srca in o duhovni poti, ki jih bo pripravila svetovna molitvena mreža apostolat molitve. Ta je namreč v sodelovanju z agencijo La Machi tudi razvila to aplikacijo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...