Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Italiji se ustanavlja narodno gibanje za družino

Svet | 03.03.2016, 12:37 Marjana Debevec

V Italiji se po odmevnem dnevu družin in v času, ko poslanska zbornica odloča o zakonu civilnih zvezah, oblikuje novo masovno gibanje v podporo družini. Njegov namen bo v javnosti spregovoriti o temah, ki so sicer prezrte, kot na primer etični pogledi na vprašanje nadomestnega materinstva ali pa teorija spola ter delovanje za družino tudi v politiki.

Nadomestno materinstvo, teorija spola,in posvojitve za istospolne pare so bile osrednje teme srečanja, ki je včeraj potekalo v Rimu. V Italiji je namreč ljudstvo, ki sicer v političnih krogih nima glasu, na dveh dnevih družin odprlo nekatere pomembne antropološke teme. Potem, ko je senat podprl zakon o civilnih zvezah, pa se sprašujejo, kako naprej in kako oblikovati vse italijansko gibanje za družino.

Član organizacijskega odbora dneva družin Simone Pillon je za Radio Vatikan povedal, da si želijo državo, kjer bo človek spoštovan v vsej svoji celovitosti in kjer bo družina priznana v nezamenljivi družbeni vlogi. »Prepričani smo, da bi lahko iz takšnega pogleda na človeka, izhajali vsi vidiki družbe: mislim na družine brez zaposlitve, podporo številčnim družinam, ekonomsko in bančno politiko«, je povedal Pillon.

Antropološke teme, med drugim vprašanje nadomestnega materinstva, ki so jih obravnavali, pa ne zadevajo le katoličanov, je poudarila novinarska Costanza Miriano. »Mislim, da ta boj za družino ni vezan na vero, niti na politično prepričanje, ampak je zares nekaj, kar je globoko človeško«, je dejala.

Odločitev italijanskega sodišča, da lezbičnemu paru dodeli v posvojitev dve deklici pa je po mnenju predstavnika združenja Manif pour tous iz Italije Filippa Savareseja dokaz, da je kljub dolgotrajnim razpravam v parlamentu, sodišče odločilo samovoljno, na podlagi ideološke opredelitve. »Takšne odločitve priznavajo pravico odraslih, da se rojevajo otroci, ki po zakonu ne bodo imeli očeta ali mame. To je kršenje človekovih pravic«, je bil odločen Saverese.

V Italiji se je torej včeraj začelo neko novo družbeno gibanje, ki si želi sodelovati v politični razpravi ter zaščiti pravice utišane večine prebivalstva, ki zahteva, da bi v središče zakonskega odločanja postavili družino.

Dodajmo še velik uspeh romunskih zagovornikov družine, ki so zbrali več kot 2 milijona podpisov v podporo ustavnemu dopolnilu, ki bo zakonsko zvezo opredelilo kot zvezo med moškim in žensko.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...