Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vokalni band Kreativo (foto: www.kreativo.si)
Vokalni band Kreativo

Začaral nas je Vokalni band Kreativo

| 27.02.2016, 13:47 Jure Sešek

V včerajšnjem Petkovem večeru nas je navdušil Vokalni band Kreativo! Z a capella zasedbo smo se pobližje spoznali na našem Gala koncertu, ko so pred naše poslušalce prinesli dve novi priredbi slovenskih ljudskih. Tokrat pa so nam pokazali pisano paleto glasbenih slogov, s katerimi se nadvse uspešno spopadajo na svoji pevski poti!

Takole so zapisali v svojo osebno izkaznico na spletu: Glasba je univerzalni jezik - ni ga bolj prvinskega inštrumenta, kot je človeško telo in ni ga bolj prvinskega ritma, kot je bitje srca. V svojem glasbenem ustvarjanju stremimo k celoti sozvočij. Ko se šest glasov zlije v enega samega, nas presune, da je lepota v svojem bistvu na moč skromen in povsem preprost naraven pojav. Le veliko časa in vztrajnosti potrebuje, da dozori in zažari v vsem svojem sijaju in kreativnosti.

Vokalni band Kreativo se razvija od leta 2009, sprva še pod imenom Project voice, ko so nastopali popolnoma ljubiteljsko na raznih praznovanjih, porokah in odprtjih. Sčasoma so želi vse več zanimanja in začeli so se vrstiti nastopi v okviru kulturnih praznikov, kongresov, festivalov. Septembra 2014 so se v netekmovalnem delu predstavili na Slovenski popevki, zelo uspešno pa so se odrezali tudi na različnih vokalnih festivalih. Pred letom so izdali svoj prvi album z naslovom Kreativo.

Vokalni band Kreativo navdušuje od leta 2009
Vokalni band Kreativo navdušuje od leta 2009 © Alen Salihović

Skupna vizija in strast šestih pevk in pevcev so izvajanje jazz, pop, country glasbe in drugih žanrov. Vsi se urijo na področju vokalne pop/jazz tehnike, glasbene izkušnje pa že več kot desetletje pridobivajo na velikih in malih odrih širom po svetu. Izvajajo uspešnice slovenskih in tujih avtorjev v atraktivni in igrivi vokalni preobleki.

Prav vse napisano velja tudi za večer, ki so ga pripravili v našem velikem studiu, v katerem je navdušeno občinstvo pokazalo, da si želi tovrstnega muziciranja. Kreativo je tudi tokrat nastopil v razširjeni izvedbi. Spremljal jih je namreč Miha Rojko, ki je poskrbel za zvočno sliko Kreativa in s katerim smo tudi lahko pokramljali o slogu glasbe, ki je v Sloveniji vedno bolj prisoten, cenjen in priljubljen.

Studio je bil tudi s Kreativom premajhen
Studio je bil tudi s Kreativom premajhen © Alen Salihović

Katja Kovačič, Jana Gamser, Aleš Majerič, Samo Vovk, Dominik Štrucelj in Luka Černe so večer začeli s skladbo Beautiful day Michaela Bubleja, nadaljevali z jazzy obarvano Sunny day in se nato lahkotno sprehajali mimo mnogih slovenskih pesmi, preko ljudskih, ki so ju pripravili za naš Gala koncert, do zahtevnih aranžmajev skupin The Real Group in NY Voices. V pogovoru in predvsem pesmi so pokazali, da se a capella glasba res lahko loti obdelav različnih glasbenih žanrov. Na prvo ploščo, ki so jo pred slabim letom izdali pod naslovom Kreativo so uvrstili slovenske pesmi, ki so v njihovem zvenu zaživele na novo. Prepričani smo, da bo Vokalni band Kreativo pripomogel k temu, da bo katera izmed njih postala zimzelena.

Kreativo je polepšal tudi naš Gala koncert
Kreativo je polepšal tudi naš Gala koncert © Arhiv RO

Vokalni band Kreativo je dokaz, da slovenskim pevcem ne manjka ustvarjalnosti, da je za uspeh potrebno trdo delo, da imajo ustvarjalci danes veliko različnih poti, ki jih lahko peljejo do poslušalcev. Vse od plošč, koncertov, YouTube-a in podobnih kanalov, pa do dobrega klasičnega radijskega programa. Ta petek je bil naš obarvan z vokalno odličnostjo. Kreativo, hvala!

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...