Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Silvo Karo in Domen Škofic (foto: ARO)
Silvo Karo in Domen Škofic

10. Festival gorniškega filma

Radijski utrip | 12.02.2016, 20:44 Blaž Lesnik

Bliža se čas Festivala gorniških filmov, ki bo letos praznoval jubilej. V programsko bogatem desetletju v Sloveniji je festival postal gorniški praznik, ki združuje ljubitelje gora, alpinizma, športnega plezanja. Od 15. do 19. februarja bo na ogled 46 filmov, festival pa bo tudi letos dopolnjeval razgiban spremljevalni program.

Gosta Doživetij narave sta bila direktor festivala Silvo Karo in najuspešnejši športni plezalec leta 2015 Domen Škofic. »Vesel sem, da smo naredili, kar smo, da nismo obupali, čeprav smo bili kdaj tudi v taki situaciji. A vztrajnost, ki jo imamo iz alpinizma in iz gora, nas je pripeljala do tega, da smo zdaj pri desetem in da bomo še kakšnega naredili«, je povedal direktor festivala in alpinist Silvo Karo.

Tudi letos bodo na ogled filmi z vsega sveta, številni so že ovenčani z mednarodnimi festivalskimi nagradami. V kategorijah alpinizem in plezanje si boste lahko ogledali po 11 filmov, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, prav toliko jih bo o gorski naravi in kulturi.

Spremljevalni program

Na 10. festivalu gorniškega filma bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani predavali britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, ameriški alpinist Jack Tackle, ki je pisal zgodovino alpinizma na Aljaski, avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri in slovenski športnoplezalni as Domen Škofic. »Predstavil bom svojo plezalsko pot, kako se je vse skupaj začelo, in sicer skozi sliko in posnetke, ki jih tudi sam nisem videl že petnajst let (mama jih je hranila zame). Mislim, da bo zabavno, ljudje bodo lahko videli, kako sem začel, prikazal pa bom tudi kaj atraktivnega iz današnjih časov. Kronološko bom šel skozi svojo plezalsko pot«, je v oddaji napovedal svoje predavanje. To bo na sporedu v četrtek, 18.2., ob 20. uri. Sicer pa si podroben program festivala lahko ogledate na strani: gorniski.si.

 

Radijski utrip, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...