Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Karitas: Postne akcije

Cerkev na Slovenskem | 07.02.2016, 18:55 Petra Stopar

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je za letošnji post, ki se bo začel v sredo, enako kot v preteklem letu pripravila tri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih Jugovzhodne Evrope in vabilo k poglobitvi petkovega posta.

V tokratni oddaji Karitas smo predstavili postne akcije. Letošnja spodbuda 40 dni brez alkohola nosi naslov »Vsak dan je nov začetek!«. Vabi k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, bolezni in nesreč, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola. Karitas vabi, da se akcije udeležimo osebno ali kot župnijska skupnost in v postu v znamenju solidarnosti ne uživamo in ne strežemo alkohola. Spodbuda se bo začela 10. februarja in končala na veliko soboto, 26. marca. V ta namen bosta tudi romanji na Brezje (13. februarja) in na Sveto Goro (6. marca).

Karitas v postnem času tudi letos nadaljuje akcijo »Ne pozabimo«, preko katere Škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah. V Albaniji v Elbasanu podpirajo oskrbo petdeset zapuščenih otrok in mladih v domu pri sestrah. V Gramshu pa omogočajo delo s. Vide Gerkman pri negi invalidnih in ostarelih na domu, delovanje ambulante ter materialni pomoči najrevnejšim. Karitas pa pomaga tudi v Srbiji ter v BiH.

V sodelovanju z župnikom Alešem Tomaševićem in revijo Magnificat je Karitas za letošnji postni čas pripravila gradiva za oblikovanje bogoslužja na postne petke in križev pot odvisnika. K poglobitvi posta ob petkih nas po mnenju Slovenske Karitas vabi tudi leto usmiljenja, v katerem smo. Vsa gradiva Karitas za postne akcije so na voljo na spletni strani www.karitas.si/post. Za dodatna gradiva se lahko obrnete na naslov info@karitas.si.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...