Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija (foto: Radio Vatican)
Sirija

Združeni narodi sirski režim obtožujejo iztrebljanja ujetnikov

Svet | 09.02.2016, 16:53

Komisija Združenih narodov za Sirijo je tamkajšnje oblasti obtožila iztrebljanja ujetnikov. Trdi, da gre za vojne zločine. V svojem zadnjem poročilu pripadnikom režima Bašarja Al Asada očita mučenje, pretepanje do smrti ter odrekanje hrane, vode in zdravniške oskrbe ujetnikom. Od začetka državljanske vojne pred skoraj petimi leti naj bi jih bilo na različnih območjih ubitih na tisoče.

"Množičen obseg smrti ujetnikov nakazuje, da je sirska vlada odgovorna za dejanja, ki dosegajo raven iztrebljanja in zločinov proti človečnosti," je bil odločen Paulo Pinheiro. Poročilo komisije Združenih narodov, ki jo vodi, temelji na približno 55 tisoč fotografijah neimenovanega vira in 621 intervjujih z več kot 200 nekdanjimi ujetniki. Predstavniki sirske vlade so vse obtožbe zavrnili, a niso podali nikakršnih pojasnil. Da golo zanikanje ni dovolj, je bil ob tem jezen Pinheiro.

Omenjeno poročilo prav tako podrobno našteva grozljive zlorabe v improviziranih zapornih centrih, ki jih vodi skrajna Islamska država. Ta izvaja pokole, mučenja in tudi usmrtitve otrok.

Komisija Združenih narodov je že večkrat pozvala Varnostni svet, naj dogajanje v Siriji predloži Mednarodnemu sodišču za vojne zločine. Zdaj zahteva tudi usmerjene ukrepe proti posameznikom, agencijam in skupinam, osumljenih naštetih kršitev in zločinov.

Dogajanje z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek. "Želim, da bi pomagali z velikodušno solidarnostjo, kar je nujno za zagotovitev preživetja in zaščito dostojanstva ljudi. Mednarodno skupnost pa pozivam, naj ne hranila truda pri prizadevanjih za nujna pogajanja med sprtimi stranmi. Le politična rešitev spora bo lahko zagotovila prihodnost sprave in miru," je sveti oče poudaril ob nedeljskem opoldanskem nagovoru. Hkrati je pozval k molitvi za Sirijo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...