Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Minister Žmavc v Trbižu in Pulju

| 01.03.2016, 09:00 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v petek, 26. februarja 2016, v Trbižu udeležil večera slovenske kulture v Kanalski dolini, ki je bila v skupni organizaciji SKS Planika, Združenja don Mario Cernet in Glasbene matice šola Tomaža Holmarja, naslednji dan pa se je udeležil slavnostnega koncerta, ki ga je priredilo slovensko kulturno društvo Istra, ob deseti obletnici zbora Encijan v Pulju.

Minister Žmavc kot slavnostni govornik večera v Trbižu je vse prisotne, ki so se zbrali v velikem številu, nagovoril in ob tej priložnosti poudaril pomen slovenskega kulturnega praznika, ne samo za Kanalsko dolino, ampak tudi za Republiki Slovenijo. »Prešernov dan utrjuje vezi med matico in zamejstvom, kulturni praznik pa širi obzorja in medsebojna poznavanja, prijateljstva in krepi pripadnost«, je v nadaljevanju dejal minister Žmavc.

Izrazil je tudi veliko pohvalo krajevnim društvom za njihovo dosedanje delo, predvsem v sposobnosti njihovega povezovanja in sodelovanja za skupne projekte. Zahvalil se je tudi učiteljicam slovenskega jezika, za njihov trudi in neprecenljivo delo na področju poučevanja slovenskega jezika, ki pa ga je potrebno čimpreje urediti v sistemski krepitvi javnega italijanskega šolskega sistema. Večer so s kulturnimi vložki oblikovali predvsem predstavniki mlajše generacije od otroškega zbora Emil Komel, domača skupina Doganirs, slovenski citrar, glasbeni pedagog in aranžer Tomaž Plahutnik, moški pevski zbor Triglav iz Bleda in drugi posamezniki, ki so prikazali izjemno kulturno ustvarjanje.

Minister Žmavc je s pozdravnimi besedami v Pulju nagovoril vse prisotne ob slovenskem kulturnem prazniku. Ob tej priložnosti je minister Žmavc poudaril, da je pevski zbor Encijan eden resnično najboljših pevskih zborov v celotnem slovenskem zamejstvu, ki obsega področje štirih Sloveniji sosednjih držav, kjer Slovenci živijo kot avtohtona narodna skupnost.

V nadaljevanju je izpostavil, da Urad društvo Istra uvršča med najaktivnejša in najustvarjalnejša slovenska društva na Hrvaškem. »Čutim dolžnost, da se zahvalim vsem, ki ste doslej društvo vodili ali se drugače trudili zanj; naj mi bo pa ob tem dovoljeno eno osebo, ki je društvo vodila polno desetletje, omeniti tudi poimensko. Seveda gre za gospo Klaudijo Velimirović, ki je pred kratkim oddala predsedniško funkcijo, s svojo požrtvovalnostjo, delavnostjo in ustvarjalnostjo pa je odločilno in pozitivno zaznamovala slovensko sceno na puljskem ter tudi ostalem istrskem področju v zadnjem desetletju« je dejal minister.

Ob zaključku nagovora je minister omenil veliko gesto celovške slovenske založbe, imenovane Mohorjeva družba, ki je društvu Istra letos brezplačno podarila okrog 400 novih slovenskih knjig in izrekel besede zahvale. Ob koncu pa vsem skupaj zaželel veliko užitka ob poslušanju izbrane ter kvalitetne zborovske glasbe; praznujočemu Encijanu, društvu Istra in vsem puljskim ter istrskim Slovencem pa še mnogo aktivnih, ustvarjalnih in zadovoljnih let!

(vir: USZS)

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...