Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Med mašo v Žabnicah (foto: www.dom.it)
Med mašo v Žabnicah

Kanalskodolinski Čedermac

| 01.03.2016, 11:32 Matjaž Merljak

V soboto, 20. februarja, je bila stota obletnica rojstva pokojnega žabniškega župnija Maria Černeta. Na predvečer obletnice je po njem poimenovano društvo pripravilo spominsko prireditev.

V župnijski cerkvi svetega Egidija v Žabnicah so dvojezično somaševali domači župnik monsinjor Dionisio Mateucig, ukovški župnik gospod Mario Gariup, gospod Lovro Peticig in monsinjor Marino Qualizza, ki je o liku Cerneta tudi spregovoril. V petnajstdnevniku Dom je napisal, da je po prvi svetovni vojni veliko beneškoslovenskih duhovnikov službovalo v Kanalski dolini, »tako da je nekako postala druga Benečija.« Omenil je Boža Monkara, Miho Dorboloja, Ivana Gujona, Jožefa Simiza, msgr. Zaharijo Succaglio.

Zbrani med mašo
Zbrani med mašo © www.dom.it
»Zdaj pa nadaljujeta delo prednikov msgr. Mateucig in gospod Gariup. Oba skrbita, da bi se ohranila krščanska vera v slovenski besedi, četudi to ni lahko. Sam župnik Gariup je živa priča toliko napadov in sovraštva zaradi svoje zvestobe naši veri in kulturi. Zdaj, ko sta že oba obhajala zlato mašo, jima želimo, da jim bo zdravje pomagalo in da se v tem času porodi še kakšen kanalski in beneški duhovnik,« je napisal.

Predsednica združenja Cernet Anna Wedam je izpostavila boj pokojnega duhovnika, da bi kot žabniški župnik postal rektor višarskega svetišča, in njegovo slovensko dušo. Domačin Gabriele Moschitz, ki je podpredsednik združenja Cernet, vodja cerkvenega pevskega zbora in občinski svetnik na Trbižu, se je spomnil časov, ko je z gospodom Cernetom župnišče bilo vsestransko vaško središče. Zdaj župnik biva v drugi stavbi, a je potrebno, da stari »farovž« ostane srce Žabnic.

Višarski oktet
Višarski oktet © www.dom.it
Mario Cernet je bil iz Čarnega varha v občini Podbonesec. Bil je župnik v Žabnicah in rektor na Višarjah od leta 1962 vse do svoje smrti leta 1984. Potrudil se je za višarsko svetišče, ga olepšal ter si prizadeval, da bi ta ostalo v rokah slovensko govorečih duhovnikov. Za ohranjanje slovenske kulture v Žabnicah se je večkrat pozanimal za raznolike dejavnosti in se je tudi večkrat izpostavil za ohranjanje rabe slovenščine v cerkvenem življenju. Za svojo angažiranost za slovensko kulturo je pogosto doživel neprijetnosti.

Proslavo ob stoletnici so glasbeno spremljali in popestrili Cerkveni pevski zbor iz Žabnic, Cerkveni pevski zbor iz Ukev in Višarski oktet, ki so peli med mašo oziroma po njej. Združenje Cernet je pripravilo tudi dvojezično spominsko ploščo, ki bo postavljena na zunanjo steno cerkve svetega Egidija – prav tako kot druge plošče v spomin na druge tamkajšnje zaslužne duhovnike. Na njej bo pisalo: »Don Mario Cernet žabniški duhovnik, dobri pastir in človek, ki je neutrudno skrbel za žabniško faro, ter obranil in ohranil slovenski jezik in svetišče na Sv. Višarjah z romarsko potjo treh dežel.« Prireditev ob stoletnici je Združenje Cernet organiziralo v sodelovanju z Združenjem Don Evgen Blankin.

vir: dom.it

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...