Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Minister Žmavc v Lihtenštajnu

| 22.02.2016, 17:30 Matjaž Merljak

Gorazd Žmavc, minister brez resorja, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu, je od 20. do 21. februarja 2016 obiskal slovensko skupnost v Kneževini Lihtenštajn, v Švici in na Predarlskem.

Minister se je v kraju Schaan v Lihtenštajnu, kot častni gost udeležil osrednje kulturne prireditve tamkajšnjih Slovencev in Slovenk, na kateri so združili obeležitev Prešernov dan – slovenski kulturni praznik in srebrni jubilej samostojnosti Slovenije. Prireditev je potekala v organizaciji Društva Slovencev v Kneževini Lihtenštajn, Častnega konzulata Republike Slovenije v Kneževini Lihtenštajn in Veleposlaništva Republike Slovenije v Švici in Lihtenštajnu.

V nabito polni dvorani Saal am Lindaplatz v Schaanu je v uvodu slavnostnega govora minister Žmavc pozdravil veleposlanika, dr. Martina Fricka, direktorja Urada za zunanje zadeve Kneževine Liechtenstein in se iz srca zahvalil predsednici Društva Slovencev v Kneževini Lihtenštajn, gospe Mariji Sigg, častnemu konzulu Republike Slovenije v Kneževini Lihtenštajn, dr. Donatu Marxerju in veleposlaniku Republike Slovenije v Švici in v Kneževini Lihtenštajn, mag. Francu Mikši, za odlično pripravljeno organizacijo proslave.

V nadaljevanju svojega slavnostnega govora je minister Žmavc izpostavil pomen 26. decembra 1990, dneva samostojnosti in enotnosti ter 25. junija 1991, dneva slovenske državnosti za slovenski narod in izredno pomembno vlogo, ki so jo v takratnih zgodovinskih dneh imeli Slovenci v zamejstvu in po svetu. Slavnostna prireditev je bila izredno dobro obiskana, o njej so zelo pohvalno poročali lihtenštajnski mediji.

(vir: USZS)

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...