Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rosin Boardinghouse (foto: Frank Jager)
Rosin Boardinghouse

Rozin Boardinghouse v Torontu

| 14.02.2016, 11:31 Matjaž Merljak

V dvorani na Brown's Line v Torontu so v nedeljo, 7. februarja 2016, krstno uprizorili izvirno domačo predstavo Rozin Boardinghouse. Napisala jo je rojakinja, pisateljica in velika kulturna delavka Cvetka Kocjančič. Več kot 250 obiskovalcev je bilo navdušenih nad uprizoritvijo Slovenske igralske skupine Toronto. Pogovarjali smo se z vodjem predstave Cirilom Soršakom.

Tematika, ki se je je lotila Cvetka Kocjančič, je bila že večkrat predstavljena, a do zdaj še nihče ni tako živo, nazorno, globoko, preprosto in neranljivo ubesedil bit slovenskega izseljenca. Deset likov je povezala v zgodbo in gledalci so - eni v solzah, drugi med smehom - podoživljali svojo izseljensko zgodbo ali pa zgodbo svojih sorodnikov.

Ko so Slovenci prihajali v Kanado, so se namreč nastanili v različnih Boardinghousih, kjer so imeli hrano in stanovanja. To je bilo v krajih severno od Toronta, kamor so prihjali v rudnike ali pa tisti, ki so delali na železnici.

Veliko zanimanje za predstavo
Veliko zanimanje za predstavo © Frank Jager

Cvetka Kocjančič je igro napisala pred 20 leti, ko je dr. Kačičnik, tedanji predsednik Slovenske igralske skupine Toronto, razpisal natečaj za igro, ki bi bila osnovana na življenju slovenskega izseljenca. Besedilo je vrsto let ležalo v predalu, pred letom in pol pa je se je Ciril Soršak vnel za predstavitev, okoli sebe zbral igralce in pomočnike in v nedeljo, 7. februarja, tik pred slovenskim kulturnim praznikom, je doživela premiero.

Namrevali so jo uprizoriti že decembra 2014, a so izgubili nekaj mladih igralcev, nato so poskušali imeli premiero naslednji božič, a so spet ostali brez ene od igralk, ki je dobila službo v drugem kraju. Od prvotne zasedbe je ostalo le pet igralcev.

Ljudje so premiero zelo dobro sprejeli, bilo je zelo veliko zanimanje, zato se bodo zdaj dogovorili za morebitne ponovitve te izvirne domače igre.

Iz predstave Rozin Boardinghouse
Iz predstave Rozin Boardinghouse © Frank Jager

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...