Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kultura ne pozna meja

| 10.02.2016, 13:57 Matjaž Merljak

Na lendavskem gradu so letošnjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku povezali s Porabjem. Kot so sporočili z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je bil slavnostni govornik minister Gorazd Žmavc.

V nagovoru je podčrtal velik pomen podpisa listine o sodelovanju in pobratenju med občinama Lendava in Monošter, ki sta jo pred slovesnostjo podpisala župana Anton Balažek in Gábor Huszár. Podpis je potekal v Mestni hiši na srečanju s predstavniki Porabskih Slovencev.

Minister Žmavc je še dejal, da je to pomemben korak v nadgradnji že sedaj dobrih odnosov med regijama na več področjih – v gospodarstvu, turizmu, med mladimi, na področju izobraževanja in nenazadnje – v kulturi.

Ob koncu slavnostnega govora je minister poudaril, da "kultura ne pozna meja in lahko aktivno pripomore k osebnemu razvoju, duhovni rasti, medsebojni povezanosti in nenazadnje tudi k hitrejšemu gospodarskemu razvoju".

Na prireditvi, ki je bila v petek, 5. februarja 2016 v Lendavi, v organizaciji Občine Lendava in Galerije-Muzeja Lendava so nastopili recitatorji DSŠ Lendava, komorni zbor Zveze Slovencev v Monoštru in Glasbena šola Lendava.

Minister Žmavc in župan Balažek pa sta posebno priznanje izročila mag. Igorju Teršarju. Slednji je z zagotavljanjem strokovne in organizacijske podpore, ustvarjanjem pogojev za medkulturni dialog, s svojim odnosom do slovenske ljubiteljske kulture in slovenskega jezika ter vključevanjem v mednarodno sodelovanje pred 15 leti prispeval tudi k uveljavitvi Mednarodne likovne kolonije Monošter kot shajališča najrazličnejših likovnih ustvarjalcev.

Vir: USZS

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...