Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Duhovne vaje za papeža in rimsko kurijo (foto: AP)
Duhovne vaje za papeža in rimsko kurijo

Papež in člani rimske kurije na duhovne vaje

Svet | 06.03.2016, 00:10 Marjana Debevec

V kraju Ariccia blizu Rima se bodo popoldne začele postne duhovne vaje za papeža Frančiška in člane rimske kurije. Tudi letos bodo potekale v Hiši Božjega Učitelja. V tem času so odpovedane vse avdience, vključno s sredino splošno avdienco.

Postne duhovne vaje za svetega očeta in člane rimske kurije bo letos vodil p. Ermes Ronchi iz reda Marijinih služabnikov. Ko ga je sveti oče poklical in ga prosil za to nalogo, je bil p. Ronchi zelo presenečen. Še bolj pa ga je prevzel papežev način, ko ga je ponižno prosil, naj pogleda v svoj urnik, če je v tem tednu prost... In kaj bo želel sporočiti navzočim na duhovnih vajah? »Poskušal bom posredovati odlomke Božje besede, ki so me prevzele in navdušile. Poskušal bom prenesti privlačnost, ki jo čutim do Jezusovega obličja, do Očetovega obličja. Poskušal pa bom prenesti tudi toplino in lepoto, torej preprosto srce in lepoto moči evangelija«, je povedal za Radio Vatikan.

P. Ermes Ronchi bo razmišljal ob desetih vprašanjih iz Evangelija, ki so nam lahko v pomoč pri pripravi na Veliko noč. Prvo je vzeto iz prvega poglavja Janezovega Evangelija, ko Jezus nagovori učenca Janeza Krstnika: »Jezus pa se je obrnil, in ko je videl, da gresta za njim, jima je rekel: "Kaj iščeta?"«.

Vprašanja, ki bodo zaznamovala meditacije prihodnjih dni, pa bodo naslednja: »Kaj ste strahopetni? Kako, da še nimate vere?«, ko je Jezus pograjal prestrašene učence po tem, ko je pomiril vihar. Temu bodo sledile besede iz govora na gori: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se soli?«. Središče četrte meditacije bo Jezusovo vprašanje: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«, temu pa bo sledila vrstica iz odlomka, ki opisuje Jezusov obisk v farizejevi hiši: »In obrnil se je k ženi in rekel Simonu: "Vidiš to ženo?"«.

Šesta meditacija se bo nanašala na vprašanje apostolom: "Koliko hlebov imate?"«, sedma pa na pogovor z ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju: »Jezus se je vzravnal in ji rekel: "Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?"«. Ključni vprašanji osme in devete meditacije bosta vzeti iz vstajenjskih odlomkov, in sicer iz srečanj z Marijo Magdaleno in Petrom: »Žena, kaj jokaš? Koga iščeš?« ter »Simon, Janezov Sin, ali me ljubiš?«. Zadnji dan postnih duhovnih vaj pa bodo sveti oče in člani rimske kurije razmišljali ob Marijinem vprašanju angelu: »Kako se bo to zgodilo?«.

Duhovne vaje se bodo začele popoldne ob 18. uri z adoracijo in molitvijo večernic. Sicer pa bodo člani rimske kurije vsak dan začeli s hvalnicami ob 7.30, tem pa bosta ob 9.30 sledili prva meditacija in sveta maša. Ob 16. uri bo na vrsti druga meditacija, ki se bo nadaljevala z adoracijo in večernicami. Zadnji dan, v petek, 11. marca, pa je predvidena samo ena meditacija.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...