Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
papež v Mehiki (foto: Radio Vatikan)
papež v Mehiki

Papeža je v Mehiki pozdravilo več kot deset milijonov ljudi

Svet | 25.02.2016, 12:57 Marjana Debevec

Papeža Frančiška je med nedavnim obiskom v Mehiki med svetimi mašami, različnimi srečanji in ob poteh pozdravilo več kot deset in pol milijona ljudi. Papež je namreč v avtomobilu prevozil 400 kilometrov. Posameznih dogodkov pa se je udeležilo približno milijon in 150 tisoč vernikov. Dogodkov s papežem Frančiškom v Mehiki se je udeležilo tudi 134 mehiških škofov in 37 škofov iz drugih držav, večinoma iz Srednje Amerike in ZDA.

Udeležba vernikov je bila najštevilčnejša pri svetih mašah v Ecatepecu, kjer je bilo navzočih 300 tisoč ljudi in Ciudad Juárezu v bližini državne meje, kjer se jih je zbralo 210 tisoč. Sledita srečanje z družinami v mestu Tuxtla Gutiérrez s 109 tisoč udeleženci in sveta maša s staroselskimi skupnostmi v San Cristóbalu de Las Casas, pri kateri je sodelovalo 100 tisoč vernikov. Na stadionu v Moreliji pa se je ob papežu zbralo 85 tisoč mladih.

Apostolsko potovanje v Mehiko je bilo številčno tudi kar zadeva medijsko pokritost na mednarodni ravni. Akreditiralo se je kar 4.077 novinarjev.

Gre torej za zelo pomembno potovanje, tudi statistično gledano. Še veliko bolj pa zaradi tega, ker to ni bilo le potovanje po petih mehiških zveznih državah, ampak predvsem po problemih in upanjih mehiških državljanov. Med njimi se je papež dotaknil trgovine z mamili in z njo povezanega kriminala, nasilja nad ženskami, pravic staroselskega prebivalstva, revščine, migracije in trgovine s človeškimi bitji. Zato je sveti oče v nedeljo, ko je nagovoril vernike z okna apostolske palače, svoj obisk v Mehiki opredelil kot 'izkušnjo spremenjenja'. Pri tem je pohvalil pristno in močno vero tamkajšnjega ljudstva, ki pa je prepogosto zatirano.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...