Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Papež Frančišek in patriarh Kirill (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek in patriarh Kirill

Ruski mediji navdušeni nad srečanjem med papežem in Kirillom

Svet | 20.02.2016, 00:53 Marjana Debevec

Prvo srečanje pravoslavnega moskovskega patriarha Kirilla s papežem Frančiškom so v ruskih medijih označili kot prelomnico v odnosih med obema Cerkvama. Kremelj govori o edinstvenem srečanju, njegov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov pa je po navedbah ruskih medijev dejal, da sta oba cerkvena voditelja povsem enotna pri vprašanju zaščite interesov vseh kristjanov, še posebej na območjih, kjer so kristjani ogroženi, poroča Družina.

Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je srečanje pohvalil in dejal, da je pomenljivo tudi to, da želita Kiril I. in Frančišek z dialogom nadaljevati. Predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev pa je prvo srečanje moskovskega patriarha z rimskim papežem označil kot »svetal primer« za možnost približevanja med zahodom in Rusijo.

Vsi ruski mediji so izčrpno poročali o dogodku in ga enoglasno označili kot »zgodovinskega«. Časnik Moskovskij Komsomolec je srečanje ruskega pravoslavnega patriarha s papežem Frančiškom na Kubi imenoval »srečanje tisočletja«. V prispevku z naslovom »Brata v Havani« je časnik ekumenski vrh pohvalil kot »Frančiškovo diplomatsko zmago«. Vatikanu je po skoraj tridesetih letih trdega dela uspelo prepričati rusko pravoslavno Cerkev za srečanje voditeljev obeh Cerkva. Glede pravoslavnega pozdrava in vsebine skupne izjave Kirila I. in Frančiška pa je Moskovskij Komsomolec zapisal: »Do srečanja je gotovo prišlo pod navodili iz Moskve«. Kajti v izjavi je izražena kritika ustanovitve z Rimom povezane (unijatske) grško-katoliške Cerkve pred več kot 400 leti.

Časnik Isvestija je svoj prispevek naslovil z besedami »Več kot politika«. Srečanje bo po njihovem mnenju močno vplivalo na temeljne stebre svetovne ureditve, spodbudilo bo tudi cerkveno in politično sodelovanje. Časnik je po poročanju Družine izpostavil pomen izjave obeh cerkvenih voditeljev za ukrajinsko krizo, saj naj bi izjava postavila temelje za izboljšanje rusko-ukrajinskih odnosov.

Ruski Kommersant pa ugotavlja, da sta se patriarh in papež srečala »ob pravem času na pravem mestu«. Tiskovni predstavnik katoliške nadškofije v Moskvi, Kiril Gorbunov, je za časnik povedal, da so ruski katoličani dolgo časa molili za takšno srečanje. »Upamo, da bo do srečanja prišlo tudi v Moskvi«, časnik navaja Gorbunove besede.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...