Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež v Mehiki 2. dan – maša v Ecatepecu in obisk pediatrične bolnišnice

Cerkev po svetu | 15.02.2016, 06:34 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včerajšnjo nedeljsko mašo daroval v kraju Ecatepec, drugi najštevilčneje naseljeni občini v Mehiki, ki predstavlja neke vrste barakarsko predmestje prestolnice in kjer do izraza prihajajo organiziran kriminal, onesnaženje in revščina. Zvečer pa se je odpravil še v otroško bolnišnico.

Papež v pediatrični bolnišnici: Marija je vedno z vami!

Sinoči se je papež Frančišek odpravil v otroško bolnišnico, kjer zdravijo predvsem onkološke bolnike in otroke, ki so se rodili s težkimi okvarami. Gre za javno bolnišnico, ki sprejema najbolj revne otroke v državi. Papež jim je zagotovil, da je Marija vedno z njimi, saj je njihova mati.

Papež se je ob prihodu v bolnišnico najprej zahvalil vsem, ki skrbijo za to, da se bolni otroci čutijo ljubljene ter iščejo vse načine, da bi jih pozdravili. Omenjena državna pediatrična bolnišnica na leto sprejme 225 tisoč otrok, prizadetih zaradi raka ali težkih prirojenih okvar. Papež se je zadržal s 36 ottroki ter se nato odpravil na onkološki oddelek. Tam so ga otroci sprejeli z geslom: »Vidi se, čuti se, papež je navzoč med nami!«. Papež jih je pozdravljal, jih božal in jih ljubkoval.

Nato pa je vstopil še v njihovo igralnico, kjer sta dva otroka pozvonila z zvoncem. Gre za poseben obred, s katerim otroci oznanijo, da so premagali bolezen. »Ko sem vstopil skozi ta vrata in videl vaše oči, vaše nasmehe, vaše obraze, se je v meni porodila želja, da se vam zahvalim«, jim je dejal sveti oče, ter dodal: »Hvala vam za ljubezen, s katero ste me sprejeli; hvala pa tudi za ljubezen, s katero skrbijo za vas«, jim je dejal. Boga je prosil naj blagoslovi male bolnike, njihove domače, bolniško osebje, da bi se ti nasmehi vsak dan rojevali. Zahvalil se je vsem, ki otrokom ne pomagajo le z zdravili, ampak tudi s terapijo ljubezni, kot se je izrazil, da bi ta čas v bolnišnici preživeli z več veselja.

Papež med bolnimi otroki
Papež med bolnimi otroki © Radio Vatikan

Mladim bolnikom pa je Frančišek dejal: »Ali poznate Indijanca Juana Diega? Ko je bil njegov stric bolan, je bil Juan zelo zaskrbljen. Takrat pa se mu je prikazala Devica iz Guadalupeja in mu rekla: 'Tvoje srce naj se ne vznemirja in za nič ne bodi zaskrbljen. Ali nisem tukaj jaz, ki sem tvoja Mati?'. Imamo našo Mater: prosimo jo, naj nas daruje svojemu Sinu Jezusu«, je otrokom dejal sveti oče in jih nato takole povabil: »Zaprimo oči in jo prosimo za tisto, kar si želi naše srce ter nato skupaj zmolimo Zdrava Marija.« Deklica, ki je bila v bolnišnico sprejeta med papeževim obiskom, je začela moliti Zdrava Marija, kar je papeža vidno ganilo. Svoje srečanje z malimi bolniki pa je sklenil z besedami: »Naj vas Gospod in Guadalupska Devica vedno spremljata! Hvala vam! In prosim vas, ne pozabite moliti zame!.«

Papež pri maši v Ecatepecu: S hudičem ni možno vzpostaviti dialoga!

Papež Frančišek je nedeljsko mašo daroval v kraju Ecatepec, drugi najštevilčneje naseljeni občini v Mehiki, ki predstavlja neke vrste barakarsko predmestje prestolnice in kjer do izraza prihajajo organiziran kriminal, onesnaženje in revščina. Odšel je torej na obrobje, na katera opozarja že ves svoj pontifikat, še posebej pa v letu usmiljenja. V pridigi je opozoril na tri vsakodnevne skušnjave kristjana: bogastvo, nečimrnost in nadutost ter ob tem poudaril, da s hudičem ni možno vzpostaviti dialoga.

Papež je v navezavi na evangeljsko besedilo spomnil, da Jezus hudiču, ki ga skuša, ne odgovarja s svojimi besedami, ampak z besedami iz Svetega pisma.

“Dobro si zapomnimo: s hudičem ni možno vzpostaviti dialoga, saj bo vedno zmagal. Samo moč Božje besede lahko zmaga.”

Papež je sicer spregovoril o treh skušnjavah, s katerimi se kristjan sooča vsak dan. Gre za bogastvo, nečimrnost in nadutost. A postni čas je po njegovih besedah čas, da se upremo zapeljevanju denarja, slave in moči, da razkrinkamo te tri oblike skušnjav, ki razbijajo, ločujejo podobo, ki jo je Bog želel oblikovati … ki hočejo uničiti resnico, h kateri smo bili poklicani in ki hočejo poniževati in nas ponižati. Cerkev nas v postnem času vabi k spreobrnjenju z eno samo gotovostjo: On nas čaka in želi ozdraviti naše srce vsega, kar ga uničuje.

Papež je ob tem poudaril, da ima Bog ime, in sicer Usmiljenje. “Njegovo ime je naše bogastvo, Njegovo ime je naša slava, Njegovo ime je naša moč.”

Papež pri angelusu: Naj Mehika znova postane dežela priložnosti

Pri angelusu je papež pozval k prizadevanju, da bo mehiška dežela postala dežela priložnosti.

"Znova vas želim povabiti, da se postavite v prvo vrsto, da ste drzni v vseh pobudah, ki lahko pripomorejo, da bi ta blagoslovljena mehiška dežela znova postala dežela priložnosti. Od koder se ne bo treba izseliti, da bi lahko gojili svoje sanje; kjer se ne bo treba izpostavljati izkoriščanju, samo da bi lahko delali; kjer se maloštevilni ne bodo okoriščali na račun obupa in revščine mnogih. Dežela, kjer ne bo treba več objokovati mož in žena, mladih in otrok, ki končajo v rokah trgovcev smrti."

Na območju študijskega centra, kjer je potekala sveta maša, se je zbralo več kot 300 tisoč ljudi. Le toliko jih je namreč dobilo brezplačne vstopnice, prošenj zanje pa je bilo seveda veliko več. Mnogi so ledeno mrzlo noč v pričakovanju papeža prespali kar na prizorišču samem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.