Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nunciatura v Ljubljani (foto: p. Ivan Rampre)
Nunciatura v Ljubljani

VIDEO: Blagoslov prostorov nunciature v Ljubljani

Cerkev na Slovenskem | 03.02.2016, 14:59 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je danes blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Ob tem je nuncij Juliusz Janusz dejal, da ima papež zdaj svojo hišo v Ljubljani.

"Zahvaljujem se vsem sodelujočim, da smo ta projekt lahko pripeljali do konca. Še posebej se zahvaljujem slovenskim škofom, ki so prispevali okrasje za našo kapelo. Sedaj ima sveti oče Frančišek v Ljubljani svojo hišo. Zato ga vabimo, da nas obišče in blagoslovi slovensko ljudstvo, ki ga ima tako rado in ga občuduje," je dejal nuncij.

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil veselje, da je do odprtja prišlo v letu, ko praznujemo 25. obletnico razglasitve slovenske neodvisnosti in spomnil, da je Sveti sedež med prvimi priznal našo državo. Vse od tedaj so si oblasti na slovenskem prizadevale imeti s Svetim sedežem dobre odnose, kar je potrdilo tudi nekaj podpisanih sporazumov, nenazadnje se to po Pahorjevih besedah kaže v odprtju prostorov nunciature. Papeža Frančiška je povabil na obisk. "Zaradi nekaterih zgoščenih problemov družba in svet danes potrebujeta več dialoga in ne manj, več dialoga in več razumevanja. In privržena temu dialogu in iskanju kompromisa, ki peljeta svet mirno naprej, si bosta Slovenija in Sveti sedež prizadevala za vzorne odnose," je dodal.

Kardinal Parolin je v nagovoru pred blagoslovom prostorov poudaril, da gre za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. Spomnil je, da je papeška diplomacija med najstarejšimi na svetu. Poslanstvo Svetega sedeža je večstransko. V svetu diplomatskih odnosov je moralni glas, svet opominja na presežne vrednote in brani temelje, na katerih stoji vsaka civilizacija, na primer družino. Kardinal Parolin je ob tem pojasnil, zakaj je potrebna nunciatura: "Da bi Sveti sedež lahko primerno opravljal to poslanstvo in bil pozoren do krajevnih Cerkva in človeških potreb, mora biti prisoten na primeren način v različnih delih sveta. Zato je gradnja apostolske nunciature, kot je ta, znamenje želje Svetega sedeža, da utrdi trdno in trajno prisotnost v državi, v duhu razumevanja in učinkovitega sodelovanja z vlado in krajevno Cerkvijo."

Vatikanski državni tajnik je dvostranske odnose označil za koristne za ljudi in skupno dobro. "Upamo, da bomo skupaj naredili še nove korake v naših odnosih," je dejal.

Kot je še dejal, ni vedno lahko postaviti nunciaturo in včasih zahteva čas. Ob tem je omenil pomembne zasluge predsednika Pahorja, ljubljanskega župana, Slovenske škofovske konference in tudi nuncijev, med njimi Juliusza Janusza, za katerega je dejal, da je to že njegovo tretje odprtje nunciature po Mozambiku in Madžarski. Vatikanski državni tajnik je nato blagoslovil prostore nove nunciature.

Slovesnosti ob odprtju nunciature so se sicer med drugim udeležili tudi nekateri slovenski škofje, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predstavniki diplomatskega zbora.

Nunciatura je čakala na stalni sedež v Sloveniji vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata 26. julija 1995. Doslej je delovala na začasnem naslovu na Krekovem trgu, nova zgradba nunciature pa je na povezanih zemljiščih v Ulici stare pravde in v ulici Janeza Pavla II. V prenovljeni stavbi so pisarne, prostori za sprejeme in druge potrebe, v novo zgrajeni stavbi pa so stanovanja in kapela, v kateri so dela slovenskega patra Marka Ivana Rupnika.

Ogled prostorov
Ogled prostorov © p. Ivan Rampre

Škofje in ostali gostje
Škofje in ostali gostje © p. Ivan Rampre

Kadrinal Parolin in predsednik Pahor
Kadrinal Parolin in predsednik Pahor © p. Ivan Rampre

Kapela
Kapela © p. Ivan Rampre

Zbrani pred nunciaturo
Zbrani pred nunciaturo © p. Ivan Rampre

Kadinal Parolin in predsednik Pahor
Kadinal Parolin in predsednik Pahor © p. Ivan Rampre

Kardinal Parolin in predsednik Pahor
Kardinal Parolin in predsednik Pahor © p. Ivan Rampre

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.