Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Ritem srca  lani navdušil (foto: ARO)
Ritem srca lani navdušil

Festival Ritem srca se začenja – razpis je tu!

| 20.01.2016, 10:37 Mateja Feltrin Novljan

V oddaji Ritem srca smo vse ustvarjalce sodobne krščanske glasbe povabili, da se prijavijo na festival Ritem srca 2016. Zato smo gostili Tadeja Sadarja, ki je predstavil letošnje pogoje, ki niso nič drugačni od tistih v preteklih letih, le skrito željo imajo – da bi v svetem letu usmiljenja slišali tudi kakšno pesem o tej tematiki. Kako se spomni prvih festivalov Ritem duha, ki so korenine sedanjega Ritma srca, pa smo vprašali enega od glavnih akterjev in tudi ustvarjalca Matjaža Kneza. V tujem delu, ki ga je pripravil Tadej Vindiš - PrepihMeida, smo se tudi tokrat družili s skupino Hillsong, ki v začetku februarja prihaja v Budimpešto.

Bo leto božjega usmiljenja nagovorilo kakšnega avtorja?

„Ko objavimo razpis, se festival zares začne,“ je v pogovoru povedal urednik klasične in sakralne glasbe na Radiu Ognjišče in eden od odgovornih za festival Ritma srca. Letos smo bolj aktivno pristopili k povabilu tistih, ki ustvarjajo sodobno krščansko glasbo. Dodajamo namig oziroma željo, da bi slišali tudi kakšno pesem o božjem usmiljenju. „Tega bi bili zelo veseli, to je dodana vrednost, ni pa nujno,“ pravi Tadej.

Prav je, da festival živi naprej

Spomine na začetke festivala Ritem duha je z nami podelil Matjaž Knez, ki je takrat nosil velik del odgovornosti za festival. „Vsem, ki so bili takrat del Ritma duha, sem hvaležen, hkrati pa tudi tistim, ki so v teh trenutkih in v zadnjih letih vseeno zmogli ta voz povleči naprej, da ni ostal pri miru in da vseeno ta festival ostaja kot en osrednji dogodek v tem prostoru,“ je bil spodbuden Matjaž. Ker je tudi sam avtor sodobne krščanske glasbe, si želimo, da bi ga videli tudi na odru festivala Ritem srca, saj se je v zaodrju festivala Ritem duha več ko izkazal.

Predstavljamo novo zgoščenko Hillsongov, februarja napovedana nova

Že v pretekli oddaji smo povedali, da so Hillsongi tokrat presenetili s spremembo v stilu. Na albumu Open Heaven / River Wild najdemo le eno hitrejšo pesem, ostale pa so vse bolj intimne ali pa himnične. Tokrat smo slišali dva singla, ki so ju izdali že pred izidom samega albuma: O Praise the Name in One Thing.

Posnetek oddaje najdete na spletni strani http://festival.ognjisce.si/

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...