Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Člani odprave Kishtwar 2015 (foto: Marko Prezelj)
Člani odprave Kishtwar 2015

Če bi bila vsako drugo ali tretje leto takšna odprava, bi takoj podpisal

| 11.01.2016, 10:33 Blaž Lesnik

V prvih letošnjih Doživetjih narave sta bila naša gosta izvrstna alpinista Marko Prezelj in Urban Novak. Govorili smo o uspešni mednarodni odpravi Kishtwar 2015 v indijski Himalaji. Z Američanom Haydnom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem sta splezala na markanten Cerro Kishtwar (6173 m) po vzhodni smeri, ki do njihovega prihoda še ni doživela poskusa vzpona in je tehnično zelo zahtevna.

Kako je prišlo do izbire cilja? 

Mark Prezelj je med plezanjem v bližnji okolici leta 2014 posnel fotografijo, na kateri je bilo veliko gora. Med vsemi je najbolj izstopala temna piramida. Zelo markanten vrh, ki pade v oči. Do prihoda zahodnih obiskovalcev gora ni imela domačega imena. Britanci so zaradi oblike, ki spominja na Cerro Torre v Patagoniji, nadeli tej gori ime Cerro Kishtwar. Prva sta na njen vrh leta 1993 splezala Britanca Mick Fowler in Stephen Sustad.

Marko in Urban sta na odpravo povabila sorodni plezalski duši

Poleg Markovega navdušenja nad območjem in njegove fotografije je pritegnila tudi fotografija Micka Fowlerja, na kateri sta Cerro Kishtwar in sosednji Chomochior. 10. oktobra lani so se tako v Delhiju srečali: Hayden Kennedy (ZDA), Manu Pellissier (Francija) ter Mark in Urban iz Slovenije. "Vsak je prinesel svojo pozitivno energijo na odpravo in to je bil ključ, da nam je uspelo", razlaga Marko Prezelj. "V vsem smo se lepo dopolnjevali, tam, kjer je nekoga zmanjkalo, je drugi vskočil. Urban je lepo prevzel vodenje odprave, ne na avtokratski način, ampak tako rekoč brezšumno". 
V steni
V steni © Marko Prezelj

Alpinizem temelji na izkušnjah

Ponavadi je na odpravah ena sama priložnost. Sprva jim je nagajalo vreme. Snežilo je, potrebno je bilo čakati, pri tem pa so pomembno vlogo igrale bogate Markove izkušnje. Ujeli so namreč skoraj idealno "okno" za vstop v steno in jo ob napornih razmerah zmogli v treh dneh. Stena je ocenjena z najvišjo oceno po francoski šeststopenjski lestvici, z ED+. 

V steni Kishtwarja
V steni Kishtwarja © Marko Prezelj

Območje vzhodnega Kishtwarja je poleg izjemne naravne slikovitosti zanimivo tudi s kulturnega vidika, saj se tu prepletajo tri svetovne religije: budizem s severa, hinduizem z vzhoda in muslimanska kultura z zahoda.

Urban Novak: "Pokrajina je zmes Karakoruma (Pakistan) in nepalske Himalaje. Hribi strmi, lepih oblik, ošiljeni, hkrati pa bolj zeleno kot v Nepalu. Predvsem me je navdušila neokrnjena narava in barvita pestrost. Nepreplezanih sten je še ogromno.

Marko Prezelj: "Zame je šlo za eno boljših dogodivščin v zadnjih desetih letih in tudi enega bolj resnih vzponov. Vsekakor je bil vzpon na Cerro Kishtwar v celoti bolj resen kot vzpon na Hagshu, za katerega smo dobili zlati cepin. Lanski vzpon je bil res pravo doživetje. Če bi bilo vsako drugo ali tretje leto tako, bi jaz kar podpisal."

Člani odprave Kishtwar 2015
Člani odprave Kishtwar 2015 © Marko Prezelj

Prisluhnite še, kaj sta Marko in Urban povedala o sproščenosti pri plezanju in odpravah, o njunih ciljih in pogledu na alpinizem.

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...