Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kurenti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Kurenti v Clevelandu

Predpust v Clevelandu

| 31.01.2016, 08:49 Matjaž Merljak

Zimska zabava Slovenske pristave je uspela, slovenske organizacije in župnije v Clevelandu se že pripravljajo na pust, tudi Kurentovanje bodo pripravili.

Z veseljem poročam, da je preteklo soboto bil zelo uspešen večer, ko je Slovenka pristava pripravila svojo zimsko zabavo, Pristavsko noč v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji, ki je obenem tudi največji Slovenski dom v Ameriki. Bil je to drugi najuspešnejši večer v zgodovini teh večerov. Vzpodbudno je bilo videli veliko število mladine. Sicer je bil to večer spominov na vsakoletno taborjenje na Pristavi za slovensko mladino. Prvo tako taborjenje je bilo organizirano za mlade, ki so obiskovali Slovenski šoli in v zadnjih letih je to razširjeno tudi slovenski mladini na sploh. Ta večer je potekal ob spominu na 50 let taborjenja.

Predpust je letos dokaj kratek, zato so priprave na pustovanje že v polnem zagonu. Maškeradni ples bo pripravila župnija Marije Vnebovzete v petek, 5. februarja, v svoji dvorani. Ob plesni glasbi bodo najboljše maske tudi nagrajene. Servirana bo tudi okusna večerja.

Slovenski narodni dom oziroma posebni odbor bo tudi letos organiziral Kurentovanje na predpustno soboto, 6. februarja. Kurenti bodo v paradi se sprehajali po Aveniji St. Clair do Narodnega doma in tam se bo vse nadaljevalo z glasbo, prigrizkom in pustnega veselja vse do večera. Da bo vse lepo in varno, bo policija zaprla ulico, da se bo parada lahko brezskrbno pomikala po ulici. To Kurentovanje postaja že kar tradicija, saj so kurentove maske uvožene direktno iz Ptuja in obiska pričakujejo v tisočih, kot že prejšnja leta. Ko se zaključi uradno Kurentovanje v Slovenskem narodnem domu, se pa vse preseli v gostišče Slovenian Country House in se predpustno veselje nadaljuje.

Slovenski ameriški svet nas vabi danes popoldne ob drugi uri na predavanje predsednika Nove zaveze gospoda Petra Šušnika. Peter Šušnik bo govoril o stanju Slovenije v 70-ih letih po revoluciji in 25 let po osvoboditvi Slovenije. Zanimivo je, da bo govoril v angleškem jeziku, kar je pomembno za našo mladino, ki morda ni več popolna v slovenskem jeziku in bo lažje sledila govorniku. Šušnikov nagovor bo v prostorih župnije Marije Vnebovzete.

V preteklem tednu se je sestal pastoralni svet Marije Vnebovzete, ki je obravnaval situacijo v župniji. V debati je bilo zahvalno kosilo za vse prostovoljce, ki župniji pomagajo skozi leto. To kosilo bo danes popoldne po nagovoru Petra Šušnika. Razpravljali so tudi druge farne potrebe in obveznosti. Pogovor je naletel tudi na župnijsko shrambo hrane, ki jo deli potrebnim mesečno. Beseda je padla tudi o ribjih večerjah, ki jih župnija pripravlja vse petke v postu. Z veseljem so spomnili tudi na molitev rožnega venca za domovino na prvo sredo v mesecu in to število tudi v zadnjih mesecih narašča.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...