Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Božični koncert Balantičeve šole (foto: Svobodna Slovenija)
Božični koncert Balantičeve šole

Ključ rešitve Jezus je, zato odprimo mu srce

| 18.01.2016, 07:31 Matjaž Merljak

Balantiča šola v Našem domu San Justo v Buenos Airesu v Argentini je v soboto, 19. decembra 2015, priredila večer, ko so se v tišini srečala srca.

To je bil večer, ko smo kot pastirji pokleknili pred Detecem, da smo se mu poklonili, se mu zahvalili ... Že Betlehemsko mesto z lučmi in velike jaslice, pa lepo okrašena dvorana, so nas vabili k prisrčni božični skrivnosti. Prisluhnili smo pesmi in ob njej odprli srce, da bi v njem novorojeni Jezus našel tisti prostor, ki ga išče, da nas odreši.

Na odru se je zvrstilo 87 nastopajočih mladih pevcev. Živahno sta nas sprejeli pesmi »Cin, cin, cin« in »Vse najboljše Jezus«, v izvedbi osnovnošolskih otrok in skupine mladcev in mladenk. V drugi pesmi nas je z žlahtnim glasom presenetila solistka Kamila Taboada Grilj. Sledila je pesem: »Jezus je rojen«, ki jo je z občutkom zapel dekliški zbor in jo olepšal s solistko Marjano Grilj. Družini Oblak in Smrdelj sta pristopili na oder in nam zapeli »Zdaj vesela bo, ta sveta noč«, ob spremljavi na klavirju prof. Andrejke Selan Vombergar in na tolkala Tončija Oblaka. Na stranskem odru je bil na vrsti mladi inštrumentalni ansambel KM 43 in nam v angleščini podal pesem: »Rocking around the Christmas« in »Poslušajte vsi ljudje«.

Na odru se je zvrstilo 87 nastopajočih mladih pevcev
Na odru se je zvrstilo 87 nastopajočih mladih pevcev © Svobodna Slovenija

Božič … Ljudje v mrzlični naglici nakupujemo darila, si v veselem razpoloženju stisnemo roke, si zaželimo srečo. Pa se zgodi, da ob hrupu in veselem uživanju - pozabimo na samega Jezusa. Le kako naj se to razume? Božič brez Jezusa je kakor telo brez srca, kakor praznovanje brez slavljenca. Zaslišala se je najlepša melodija božične noči »Sveta noč, blažena noč«, ob spremljavi violin Lucijane Oblak in Uršule Urbančič, klavirja Tončija Oblaka ter KM 43. Vsi nastopajoči so zapeli najljubšo božično pesem, v španskem in slovenskem jeziku.

Inštrumentalni ansambel KM 43
Inštrumentalni ansambel KM 43 © Svobodna Slovenija

Koncert se je nadaljeval s »To je noč«, ki so jo živahno zapeli osnovnošolski otroci in mladci ter mladenke. Sledila je pesem »Feliz navidad«; z izjemno ubranim glasom sta jo občuteno zapela Lučka Marinčič in Marjan Vombergar. Dekliški zbor, s solistko Ljudmilo Smrdelj nam je nato podal prelepo pesem »Sveta je noč«, ob spremljavi na klavirju Tončija Oblaka. Sledil je nastop mladega moškega zbora, ki nas je presenetil z Venčkom angleških božičnih. Obogatila sta nam ta lep božični večer duet Mikaele Malovrh in Marka Štrublja, ki sta nam izvrstno podala angleško »The player«.

Zdaj je bil na vrsti solist Ivo Smrdelj, ki je z dekliškim zborom zapel »Ko Dete se rodi«. Še prisrčna pesem: »Spusti ta božič« nam je predstavila malo solistko Cecilijo Grilj, ki je skupaj z osnovnošolskimi otroci in skupino mladcev ter mladenk doživeto zapela. Ob koncu pa so vsi nastopajoči navdušeno zapeli: »Spet je tu božič«.

Božič brez Jezusa je kakor telo brez srca
Božič brez Jezusa je kakor telo brez srca © Svobodna Slovenija

Z močnim ploskanjem smo vsi poslušalci, ki smo bili deležni bogatega božičnega koncerta, izrazili priznanje in pohvalo vsem nastopajočim, saj smo odkrili otroške in mlade glasove, ki so nas lepo uvedli v čar božične noči. Iskrena zahvala gre predvsem tistim osebam, ki so zamislile in izvedle tako bogat koncert. To so Kristina Skvarča Šenk, Veronika Malovrh in Lučka Marinčič. Pri zamisli so poleg njih sodelovali Lucijana in Tonči Oblak ter Ljudmila Smrdelj. Za sceno je poskrbel Claudio Selan, s pomočjo staršev Balantičeve šole. Za luči in zvok so bili odgovorni: Matjaž Groznik, Ignacij Kržišnik, Pavel Kržišnik, Pavli in Pavlek Malovrh, Ignacij Mehle, Erik Oblak, Luka Štrubelj, Matej Urbančič in Igor Zupanc. Pri glasbi in mikrofonih sta bili Lučka Bergant Uštar in Marta Petelin. Povezava je bila na skrbi Danice Malovrh, Nadje Miklič in Aleksa Puntarja. Pomočnice pa so bile Ani Malovrh, Ivana Tekavec in Marija Zupanc Urbančič. Programe je lepo oblikovala Cecilija Urbančič.

Božič brez Jezusa je kakor praznovanje brez slavljenca
Božič brez Jezusa je kakor praznovanje brez slavljenca © Svobodna Slovenija

V čast nam je bilo, da smo prvič sprejeli v naši sredi veleposlanico RS, go. Jadranko Šturm Kocjan. Ob koncu je naše nastopajoče nagradila s pohvalo in to je prav gotovo velika spodbuda mladini za nadaljne delo. Tudi naš dušni pastir, dr. Jure Rode nas je obogatil s svojo globoko duhovno mislijo.

Sledila je zakuska in povabilo, da si ogledamo razstavo osnovnošolskih otrok »Potujemo po Sloveniji«. Doživeli smo nepozaben večer! Naj betlehemska luč, ne samo v božičnem času, temveč skozi vse leto, ogreva naša srca, razsvetli naša pota in opogumi naše korake. »Le ljubezen naj vlada med ljudmi, ko na svet se Detece rodi« je bilo geslo, ki nas je bogatilo ta nepozabni večer. Ljubezen, ki se pretaka iz srca do srca smo vsi živo občutili ob poslušanju prelepih pesmi, ki so izvajali naši mladi talenti. Iskreno jim čestitamo!

Doživeli smo nepozaben večer
Doživeli smo nepozaben večer © Svobodna Slovenija

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...