Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jaslice pri Brezmadežni v Torontu (foto: Ciril Soršak)
Jaslice pri Brezmadežni v Torontu

Praznična duhovna priprava v Kanadi

| 12.01.2016, 11:49 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini smo govorili tudi praznovanju božičnih praznikov med rojaki v Kanadi. Kaplan pri župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torotnu, Toni Burja, je opisal lepe običaje, ki jih ohranjajo, podčrtal pa je pomen priprave na praznike.

Prav zato je tudi letos v goste prišel duhovnik iz Slovenije. To je bil lazarist Leopold Valant, ki je sicer ravnatelj študentskega doma sv. Vincencija na Taboru v Ljubljani. Najprej je obiskal rojake v zahodni Kanadi. Obiskal je Vancouver, Calgary, Edmonton, Prince George in Kelowno. Povsod je spovedoval in imel sveto mašo, deležen je bil gostoljubja slovenskih rojakov.

Nato je odšel v Toronto, kjer je imel pripravo v središču mesta v župniji Marije Pomagaj, nato še v slovenski župniji v Hamiltonu, ki jo vodi salezijanec Drago Gačnik, ter se v zadnjih dneh pred božičem vrnil v Toronto v župnijo Brezmadežne s čudodelno svetinjo. Priprava je obsegala svete maše z nagovori, spovedovanje in tudi srečevanja z rojaki.

Praznovanje božiča v Torontu je potekalo kot običajno. Na sveti večer sta bili v obeh mestnih župnijah sveti maši. Pri Brezmadežni so sodelovali zbori, mladi in otroci, oblečeni v pastirje in angele, pa tudi mlada družina, ki je pred kratkim dobila novega člana. Sveta maša je potekala v obeh jezikih, angleškem in slovenskem. Opolnoči ni bilo svete maše, takrat jo ima že nekaj let albanska skupnosti, ki gostuje v tej župniji.

Na božič in nedeljo Svete družine so imeli svete maše, kot sicer ob nedeljah.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...