Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jaslice v Stuttgartu (foto: SKM Stuttgart)
Jaslice v Stuttgartu

Božič in novo letu v Stuttgartu

| 08.01.2016, 11:55 Matjaž Merljak

Čas priprave na božič je bil za izseljenskega duhovnika in župnika za Slovence v Baden-Wuertembergu v Nemčiji, Aleša Kalamarja, bogat čas - tako ob srečanjih z rojaki, kot ob obiskih bolnikov po domovih in bolnišnicah.

Vsako nedeljo v adventu je bila maša v eni do podružnic ter v Stuttgartu. V Slovenskem domu v Stuttgartu so izdelovali adventne vence, sredi decembra pa so imeli predavanje prof. doc. dr. Sebastjana Kristoviča iz Maribora o lepoti v vseh življenjskih obdobjih: To je bilo duhovno predavanje, ki je prikazalo tudi realno življenje.

Na sveti večer je imela slovenska skupnost v Stuttgartu kot običajno polnočnico skupaj z nemško skupnostjo v cerkvi svetega Konrada. Pol ure pred mašo je slovenske pesmi pel zbor Obzorje, temu radi prisluhnejo tudi Nemci.

Pomemben za Slovence v Stuttgartu je god svetega Štefana, saj se takrat tradicionalno dobijo v Esslingenu. Pri sveti maši blagoslovijo vino, vodo in sol, po maši pa imajo srečanje v dvorani z večerjo in dobro obiskano ter priljubljeno božično tombolo. Prišlo je več kot sto ljudi.

Na nedeljo Svete družine sta bili maši v Oberstenfeldu in Stuttgartu, silvestrski večer so rojaki preživeli po družinah, saj ob prazničnih dneh pridejo domov otroci, ki sicer živijo, študirajo ali delajo po drugih nemških zveznih deželah.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...