Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Papež: Bog ni brezbrižen do krika zatiranih

Cerkev po svetu | 27.01.2016, 11:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o tem, kako je Božje usmiljenje prisotno skozi celotno zgodovino Izraelskega ljudstva, predvsem pa se je pokazalo pri izhodu Izraelcev iz egiptovskega suženjstva. Frančišek je ob tem poudaril, da usmiljenje ne more ostati brezbrižno pred trpljenjem zatiranih, pred krikom tistih, ki trpijo nasilje, suženjstvo ali so obsojeni na smrt. Bog ni brezbrižen, ne odvrne pogleda od človeške bolečine, je poudaril dejal in dodal, da Božje usmiljenje poskrbi za uboge in odgovori na klic obupanih. Hkrati Bog spodbudi ljudi, ki so sposobni slišati ječanje trpljenja, da delujejo v prid zatiranih. Taka je Mojzesova zgodba.

Mojzes je nastopil kot posrednik za osvoboditev ljudstva. Faraona je prepričal, da so lahko zapustili Egipt, in jih nato prek Rdečega morja in puščave vodil v svobodo. Mojzes, ki ga je Božje usmiljenje ob rojstvu rešilo iz reke Nil, je postal posrednik tega istega usmiljenja. „Tudi mi v tem letu usmiljenja lahko postanemo posredniki usmiljenja z deli usmiljenja. Lahko se približamo, tolažimo, združujemo. Lahko naredimo številčne dobre stvari,“ je dejal papež in nato poudaril, da Božje usmiljenje vedno deluje za odrešenje, kar je povsem nekaj drugega, kar delajo tisti, ki ustvarjajo vojne.

Če sprejemo zavezo z Bogom in se mu pustimo odrešiti, nas Božje usmiljenje naredi za dragocene, za posebno lastnino, ki pripada Gospodu in ki jo Gospod varuje, je še dejal papež in dodal, da se je skrivnost Božjega usmiljenja v polnosti dovršila v Jezusu, v tej novi in večni zavezi, ki z odpuščanjem izbriše naše grehe in nas naredi za Božje otroke, dragocene dragulje v rokah dobrega in usmiljenega Očeta. Na koncu je Frančišek še povabil: „Prosimo Gospoda, da bi tudi sami v letu usmiljenja opravljali dela usmiljenja. Odprimo svoja srca, da bi z deli usmiljenja, ki so dobrosrčna dediščina Boga Očeta za nas, dosegli vse ljudi.“

Po katehezi je papež povedal, da je Papeški svet Cor unum v letu usmiljenja pripravil dan duhovnih vaj za ljudi in skupine, ki delujejo na področju dobrodelnosti. Ta dan bo v postu potekal po škofijah in bo priložnost za razmislek o poklicanosti biti usmiljen kakor Oče. Frančišek je povabil, naj se ljudje udeležijo tega dneva in uporabijo gradivo, ki ga je v ta namen pripravil Cor Unum.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...