Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ekumenska slovesnost (foto: Radio Vatikan)
Ekumenska slovesnost

Papež: Prosimo odpuščanja za ločitve med kristjani

Cerkev po svetu | 26.01.2016, 07:49 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne ob sklepu tedna molitvene osmine za edinost kristjanov vodil slovesne večernice v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Dogodka so se udeležili predstavniki pravoslavnih, anglikancev in drugih veroizpovedi, ki so skupaj s papežem prestopili sveta vrata v tej baziliki. Frančišek je v nagovoru dejal, da moramo v tem letu usmiljenja predvsem prositi odpuščanja za ločitve med kristjani, ki so odprta rana na Kristusovem telesu.

Kot rimski škof in pastir katoliške Cerkve pa je prosil tudi za usmiljenje in odpuščanje za ne-evangeljske drže katoličanov v odnosu do kristjanov drugih Cerkva. Hkrati je vse katoliške brate in sestre povabil k odpuščanju, če so danes ali v preteklosti trpeli zaradi žalitev s strani drugih kristjanov. »Ne moremo izbrisati tistega, kar se je zgodilo. Vendar pa ne želimo dopustiti, da bi teža preteklih krivd še naprej kvarila naše odnose. Le-te bo Božje usmiljenje prenovilo,« je dejal papež.

Vsi, ki verjamemo v Kristusa, smo poklicani oznanjati čudovita Božja dela. Navkljub razlikam, ki nas še vedno ločujejo, z veseljem prepoznavamo, da je v izvoru krščanskega življenja vedno klic, katerega pobudnik je Bog sam. Na poti vidnega polnega občestva med kristjani ne napredujemo le, kadar se medsebojno približamo, ampak predvsem v kolikor se spreobrnemo h Gospodu: »Spreobrniti se pa pomeni pustiti, da Gospod živi in deluje v nas.« Iz tega razloga kristjani iz različnih Cerkva, kadar skupaj poslušajo Božjo besedo in jo poskušajo udejanjati, delajo resnično pomembne korake naproti edinosti. Poleg klica, kot je nadaljeval papež Frančišek, nam je skupno tudi isto poslanstvo, to je oznanjati čudovita Božja dela. Medtem ko hodimo naproti polnemu občestvu med nami, lahko med širjenjem evangelija razvijamo raznovrstne oblike sodelovanja. Ko hodimo in delamo skupaj, pa se zavemo, da smo v Gospodovem imenu že združeni.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...