Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Cebu, evharistični kongres (foto: Radio Vatikan)
Cebu, evharistični kongres

Na Filipinih se začenja mednarodni evharistični kongres

Svet | 24.01.2016, 00:02 Marjana Debevec

V mestu Cebu na Filipinih bo od danes do prihodnje nedelje potekal 51. mednarodni evharistični kongres. Tema bo Kristus v vas, upanje veselja. Kot papeški odposlanec se ga bo udeležil filipinski kardinal Charles Maung Bo, ki je za agencijo AsiaNews dejal, da je največji izziv današnjega časa evangelizacija preko dialoga z religijami, kulturami in revnimi.

Azija je križišče najpomembnejših svetovnih religij. Gre za celino, ki še ni sprejela sekularizma, kakor se je to zgodilo na Zahodu. Eden temeljnih virov evangelizacije v Aziji pa je duhovna gorečnost, o kateri se pričuje na ravni skupnosti. Kardinal Maung Bo je izrazil upanje, da bo kongres v Cebuju prispeval k poglobitvi duha usmiljenja med katoličani. Evharistija namreč kristjane vodi k družbenemu delovanju. Kongres bo zato moral pripraviti določeno skupno strategijo, ki bo odgovorila na pojav ekonomske in okoljske nepravičnosti, v Aziji zelo razširjene.

Kardinal Maung Bo je v ospredje postavil tri temeljne smernice razprav: dialog z verstvi, dialog s kulturami in dialog z revnimi. Kar se tiče dialoga z verstvi je pojasnil, da je Azija prežeta z duhovno izkušnjo in da je vsak lahko vir učenja drugega. Celina prav tako predstavlja mozaik različnih kultur, ki so živele v duhovnem ozračju ter v skladnosti med sabo in z naravo. Tu je tudi bogata tradicija, ki pričakuje Kristusovo sporočilo. In navsezadnje, na azijski celini je na milijone revežev. Revščina je 'skupna religija' mnogih, ki nimajo niti za dnevni obrok hrane, medtem ko trgovina s človeškim življenjem, tvegane migracijske poti in moderne oblike suženjstva še naprej ogrožajo človeško dostojanstvo.

Na evharističnem kongresu v Cebu pričakujejo deset tisoč udeležencev iz 57 držav, na razpolago pa bo več kot pet tisoč prostovoljcev. Kongresa se bo udeležilo dvajset kardinalov, 50 azijskih škofov in sto filipinskih škofov, medtem ko bo skoraj šesto družin gostilo ostale udeležence dogodka. Kongres v Cebuju je drugi evharistični kongres, ki bo potekal na Filipinih. Prvi je bil februarja 1937 v Manili na željo papeža Pija XI.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...