Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež nagovoril zbrane (foto: Radio Vatikan)
Papež nagovoril zbrane

Papež: Romar se mora v svetišču počutiti kot doma

Svet | 22.01.2016, 09:13 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob sklepu tridnevnega kongresa sprejel tri tisoč udeležencev mednarodnega srečanja za tiste, ki organizirajo romanja ali delajo v romarskih svetiščih. Poudaril je, da bi se moral vsak človek v svetišču počutiti kot doma, saj je namreč ta kraj privilegiran prostor za srečanje z Gospodom. Tam se lahko z roko dotakne njegovega usmiljenja. Zato bi morali ljudi v svetiščih sprejemati z veseljem in srčnostjo.

Včasih je dovolj ena sama beseda, en nasmeh, da bi se romar počutil sprejetega in dobrodošlega. Romar v svetišče pogosto pride utrujen, lačen in žejen. To telesno stanje lahko odseva tudi notranje počutje. Zato je nujno, da je dobro sprejet tako na materialni kot duhovni ravni“, je dejal Frančišek.

Zato papež poudarja, da se mora romar, ki prestopi prag svetišča, bolj kot gost čutiti obravnavanega kot družinski član. „Naredimo tako, da bo vsak romar imel veselje, da se končno čuti razumljenega in ljubljenega. Ko se bo vrnil domov, bo občutil hrepenjenje po tistem, kar je izkusil, in si bo zaželel vrniti se. Predvsem pa si bo želel nadaljevati pot vere v svojem običajnem življenju“.

Svetišče je po papeževih besedah tudi dom odpuščanja, saj se pri spovedi romar lahko sreča z nežnostjo Boga Očeta. Takšna drža usmiljenja je zato nujna za vse spovednike, še dodaja sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...