Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

V Italiji danes dan družin

Svet | 30.01.2016, 04:20 Marjana Debevec

Italija naj bi v prihodnjem tednu sprejela zakon, ki bi istospolnim parom omogočil posvojitve otrok. Zato je civilna iniciativa Zaščitimo naše otroke sklicala shod družin, ki bo potekal v Circo Massimo v Rimu. Izraziti želijo svoje prizadevanje za skupno dobro in za zaščito otrok, ki potrebujejo mamo in očeta.

Nazadnje je dan družin v Italiji potekal 20. junija lani, ko se je na trgu pred Lateransko baziliko zbralo milijon ljudi. Tokrat jih pričakujejo še več. Člani organizacijskega odbora so prepričani, da ima Italija danes priložnost pisati zgodovino in zaščititi družino. Zavedajo se, da bo za mnoge, ki bodo prišli od daleč, to vključevalo tudi številne žrtve, zato so še toliko bolj presenečeni nad tem, koliko so prav te družine naredile, da bi se lahko udeležile shoda.

Prireditev bo trajala popoldne med 14. in 16.30 uro. Predsednik omenjene pobude Massimo Gandolfini je za Radio Vatikan povedal, da se na dogodek pripravljajo v duhu velike odgovornosti. „Prepričani smo namreč, da je to zelo pomemben korak, s katerim lahko zaustavimo zakon, katerega smatramo nesprejemljivega iz vseh vidikov. Hkrati pa bi želeli državi pokazati, da gre za civilno družbo, ki nima namena nasprotovati nikomur, ampak želi le pokazati na lepoto naravne družine, ki ima seveda svoje probleme, ampak gre za ustanovo, ki jo je vsekakor treba zaščititi.“

Zato poudarjajo, da niso proti ljudem, ampak proti zakonu, ki namerava istospolne zveze izenačiti z družino. Nasprotujejo tudi posvojitvam in rejništvom v takšne zveze, „saj vse to zanika pravico otroka do očeta in matere ter do odraščanja v družini, ki bi bila najboljša za njegov osebnostni razvoj“, je poudaril Gandolfini iz pobude Zaščitimo naše otroke. Slednja je tudi odločno proti nadomestnemu materinstvu za homoseksualce, se je le to po njihovem prepričanju nova oblika kolonializma in rasizma. Zavzemanje civilne družbe za družino podpira tudi Italijanska škofovska konferenca.

Shoda družin se bodo udeležili ljudje iz vse Italije. Med njimi bodo katoličani, verniki drugih verstev, muslimani in sikhi, pa tudi ljudje brez verskega prepričanja, ki si prizadevajo za zaščito družine. Massimo Gandolfini je za Radio Vatikan povedal, da je civilna družba vedno bolj dejavna. Zato je bilo njihovo delo le v tem, da so povezali različne pobude ter dali glas tistim, ki nimajo glasu. Poudaril je tudi, da jutrišnja prireditev ni usmerjena proti nikomur, ampak gre zgolj za podporo družini in zaščito otrok.

Družino v Božjem načrtu je po Gandolfinijevih besedah najlepše opisal papež Frančišek v petkovem nagovoru rimski roti, ko je dejal, da družine, kot si jo je zamislil Bog, ne moremo zamenjati s katerokoli obliko skupnosti. Dodal je še, da zakonska zveza ni ideal za izbrance, kljub modernim oblikam, osredotočenim na minljivo, ampak je stvarnost, ki jo v Kristusovi milosti lahko živijo vsi krščeni verniki. "Laično gledano pa lahko rečemo, da je družina največji družbeni amortizer, ki ga ima Italija. Pomislimo, kaj bi bilo med ekonomsko krizo, če ne bi bilo staršev, stricev in tete, starih staršev, ki otroke podpirajo v težavah in brezposelnosti. Zato je tudi z laičnega vidika družina dar. Ki ga je treba zaščititi."

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...