Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Živeti ekumenizem (foto: ARO)
Živeti ekumenizem

Vstopili smo v molitveno osmino za edinost kristjanov

Cerkev na Slovenskem | 18.01.2016, 12:21 Petra Stopar

Od 18. do 25. januarja letos poteka molitvena osmina za edinost kristjanov. Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. Poleg molitve, ki je bistvena sestavina osmine, je letos poudarek na krstu.

V letošnjem tednu krščanske edinosti se duhovno povezujemo z Latvijo, ki je za vodilo izbrala svetopisemski stavek „Poklicani smo, da oznanjamo slavna Božja dela“. Tako kot Slovenija, je tudi Latvija leta 1991 dosegla samostojnost, ko se je osvobodila od polstoletne sovjetske ideologije. Hvaležni za ta dogodka so latvijski kristjani za vodilno misel osmine izbrali besede, s katerimi nas apostol Peter vabi, naj oznanjamo slavna dela Boga, ki nas je poklical iz teme v svojo čudovito luč.

Za naš radio je tajnik Slovenskega ekumenskega sveta dr. Bogdan Dolenc pojasnil, da je oznanjevanje slavnih Božjih del stvar skupnega duhovništva vseh kristjanov, ki temelji na krstu in birmi „in takšno se je pokazalo tudi v zgodovini Latvije, pokazali so ga kristjani raznih izročil v prestajanju mučenja, izgona, smrti“ in vse to zaradi vere v Kristusa. Tudi za nas, Slovence, je eno od slavnih Božjih del osvoboditev izpod komunističnega jarma, žal pa ne daru svoje domovine ne daru naše krščanske vere ne cenimo dovolj, zato je molitev za edinost letos v znamenju hvaležnosti za omenjeno. Molitev skupaj s spreobrnjenjem po besedah dr. Dolenca spada k duhovnemu ekumenizmu. „S tem, ko molimo za edinost, izražamo prepričanje, da ne gre za naš projekt, za človeško delo, ampak za Božji projekt, Božje delo, za delo Sv. Duha. In to je največji projekt, saj je zveličanje pravzaprav edinost v Bogu,“ k temu pa je povabil tudi drugi vatikanski koncil.

V tednu molitve za edinost kristjanov se lahko udeležimo več dogodkov, bogoslužij in ekumenskih srečanj po Sloveniji. Že včeraj je bilo bogoslužje v Evangeličanski cerkvi v Ljubljani. Danes bosta v stolnici koprske škofije ekumenska sv. maša in srečanje ob 18. uri, ob istem času bo sv. maša v župniji Celje – Sv. Duh, v ljubljanski stolnici ob 18.30. uri, v mariborski stolnici pa ekumenska molitev ob 19. uri. Eden pomembnejših ekumenskih dogodkov bo v četrtek, ko bo ob 18. uri v uršulinski cerkvi v Ljubljani sv. maša s pričevanji visokih predstavnikov sestrinskih Cerkva. Sklep osmine bo v ponedeljek, 25. januarja, v celjski stolnici.

Dogodki v Nadškofiji Ljubljana

  • V nedeljo, 17. januarja, bo bogoslužje ob 11.00 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani; slavnostni pridigar bo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, sodelovali pa bodo predstavniki drugih Cerkva in Gibanja fokolarov ter evangeličanski mladinski pevski zbor iz Murske Sobote.
  • Uradni začetek molitvene osmine bomo obhajali v ljubljanski stolnici, v ponedeljek, 18. januarja, ob 18.30 s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Anton Jamnik.
  • V četrtek, 21. januarja, bo ob 18.00 v cerkvi sv. Trojice v Ljubljani ekumensko srečanje, ki se bo začelo s sveto mašo, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan, predsednik SŠK. Ekumenska pričevanja bodo poleg njega imeli visoki predstavniki sestrinskih Cerkva: mag. Geza Filo, evangeličanski škof, za Srbsko pravoslavno cerkev je povabljen zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirij. Pri maši in med pričevanji bodo sodelovali zbor Adoramus iz Logatca in bogoslovci.
  • V soboto, 23. januarja, bo 18.30 križevski vladika msgr. Nikola N. Kekić v ljubljanski stolnici maševal po bizantinsko-slovanskem obredu, ki je lasten katoličanom vzhodnega obreda. Somaševal bo škof msgr. dr. Franc Šuštar. K somaševanju lepo povabljeni tudi drugi duhovniki.
  • V nedeljo, 24. januarja, bo ob 10.00 božanska liturgija sv. Janeza Zlatoustega ob praznovanju goda sv. Save v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani.
  • V nedeljo, 24. januarja 2016, ob 10. uri bo na Brezovici pri Ljubljani vzhodno bogoslužje sv. Janeza Zlatoustega, ki ga bo obhajal dr. Anton Štrukelj. Ekumenski zbor vodi Janez Kozjek. Ikone postavi ikonopisec Franc Ovsec.
  • Zaključek molitvene osmine bo v ponedeljek, 25. januarja, ob 18.30 v ljubljanski stolnici s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Dogodki v Nadškofiji Maribor

  •  18. januar, ob 19.00 uri ekumenska molitev v mariborski stolnici, ob sodelovanju katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve (vodi nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ).
  •  19. januar, ob 18.00, cerkev Sv. Rešnjega telesa v Mariboru, evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom kanonika Bernarda Geršaka
  • 20. januar, ob 19.30 uri ekumensko srečanje mladih ter skupna molitev pri evangeličanih v Mariboru, Trubarjeva 1
  • 21. januar, bo ob 18.30. evharistično bogoslužje v stolnici z ekumenskim nagovorom stolnega župnika in kanonika Marka Veršiča.
  • 22. januar, ob 18.30 v cerkvi sv. Magdalene evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom dekanijskega referenta za ekumenizem g. Igorja Novaka
  • 23. januar, ob 19.00, kulturni dom Ravne na Koroškem, ekumensko srečanje pravoslavnih in katoličanov ob sodelovanju zagrebško-ljubljanskega pravoslavnega metropolita dr. Porfirije Perića ter mariborskega metropolita msgr. Alojzija Cvikla
  • 23. januar, ob 18.30 v cerkvi sv. Cirila in Metoda, Maribor – Tezno, Vrablova 21, evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom generalnega vikarja Janeza Lesnika
  • 24. januarja, ob 10.00 uri v srbski pravoslavni cerkvi, Tržaška cesta 13, pravoslavna Božja liturgija (paroh Savo Kosojević)
  • 25. januarja, ob 19. uri v baziliki Matere usmiljenja (frančiškani) sklepno evharistično bogoslužje pod vodstvom nadškofa msgr. Alojzija Cvikla DJ.

Celotnemu pogovoru o molitveni osmini lahko tudi prisluhnete v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem, v torek, 19. januarja ob 17.05.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...